Колко струва да се ожениш/омъжиш?

6590
Колко струва да се ожениш/омъжиш?

Аз, ако имах сто лева, щях да се оженя, имаше навика да казва един приятел. Оказа се обаче, че не е взел предвид инфлацията. Защото съвременните младоженци не могат с толкова пари да си платят само таксата в гражданското.

И така, към хилядите причини свободните двойки в днешни дни да не пристъпват към олтара, се прибавя и една съвсем немаловажна – сватбата не е евтино събитие. Дори е едно от най-големите финансови сътресения в живота.

Повечето смелчаци, решили се на тази стъпка, от горчив опит знаят, че колкото и да са планирани всички разходи в началото, крайната равносметка винаги сочи повече. Затова брачните двойки в екипа на Profit.bg – настоящи и бъдещи – решиха да помогнат в изчисленията.

Започваме от неизменните такси, като взимаме за база столицата. За да сключите брак в гражданското, в зависимост от това кое сте си избрали, ви трябват между 100 и 200 лева. Цените за церемония в различните църкви също варират, но средната е някъде около 200 лева. По 20 лева на човек ви трябват, за да удостоверите, че не се водите на отчет в психото и за задължителните медицински удостоверения. Сумата е малка, но е чудесен пример за това как точно такива подробности накрая могат да опразнят джобовете.

Продължаваме с облеклото.

Трудностите през бъдещата булка вече са налице, когато стартира търсенето по магазините на мечтания модел. Цените на роклите започват от 300 лева и няма да посочвам с колко нули може да завършат. Така че най-оптимистичният вариант е свекървата да си приготви, защото по традиция тя плаща облеклото на булката, около 500 лева за рокля и още около 200 за останалите подробности от облеклото.

За младоженеца винаги е по-лесно и малко по-евтино. Сумата, с която родителите на булката ще се бръкнат, обикновено е от 350 до 700 лева за цялото оборудване.

Напред към по-скъпите подробности. Всички, вече оплетени в брачния хомот, ще ви кажат, че най-големите разходи са около ресторанта. Какъвто и да бъде изборът ви, куверт под 30 лева на човек не е възможно да се намери. И то при положение, че се уговорите да си вкарате допълнително алкохол. За сватба от сто човека ресторантът може да глътне 5 000 – 6 000 лева. А трябва и украса, която също е между 500 и 1 000 лева.

Сумата за оператор, фотограф и ди джей обикновено е в границите 1500 и 3000 лева. Ако пък сте решили за всичко друг да има грижата, тоест да използвате сватбен агент – то тогава планирайте още разходи между 800 и 1600 лева. Халките също не са сред най-малките харчове – заради цената на златото вероятността те да струват под 500 лева е малка, да не кажа нищожна. За торта – около 300 лева, за украсата за автомобила, букета на булката и разни други цветни подробности – още 300 лева.

Не бива да пропускате и малките нещица – свещи, чаши, бутилки с вино и шампанско, прически и грим и други такива.

Нещата, без които можете да минете, ако сте натоварили много бюджета, са еднакви рокли за шаферките, лимузина под наем, подаръци за гостите и други такива глезотии.

Да не пропускаме и най-сладкото – медения месец. Тук вече средна цена не може да бъде дадена, тъй дестинациите и цените са хиляди, но е добре да го предвидите като разход.

И сега да теглим чертата – най-оптимистичният вариант за сватба със сто гости е 10 000 лева. И ако вече ви е заболяла главата, то бързам да припомня, че можете да пропуснете повечето традиции – ако заведете кумовете и родителите в гражданското и си спретнете едно малко тържество няма да са ви нужни повече от 1 000 лева. И пак ще сте женени. И пак за цял живот.

*Изказаните мнения и посочените данни не са препоръка за сключване на брак или евентуално разколебаване в семейните устои.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

КАБАК
# 0
17:02 | 3 February 2009
Може да си каните роднините в дома си семейства,близки,приятели,колеги,съседи,непознати или на групи или един по един в продължение на 365 дни.С малки интервали-почивки по време на пости.Така всъщност ще си споделяте сурогатната храна и псевдо-алкохол.Ще имате прекрасната възможност да установявате на кой,какво въздеиствие ще му окажат в зависимост от пол,възраст,зодия,тип-а характер и т. н.Получените дани ги анализирате съвместно с домоуправител,представители на енерго,топло,газо-снабдяване и изпращате в здравното министерство/копие до Кехайов на ЛС/за подпис и печат.След,което погълнатите от вас вредности с приложените касови бележки ще изпратите на здравната каса да ви ги осребри.С получените пари може да си платите разходите по сключване на граждански брак.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg