Кучето си лае, керванът си върви

1811
Кучето си лае, керванът си върви

„Капиталовият пазар в България - накъде след кризата?" На този въпрос участниците на провелата се кръгла маса в София се опитаха да намерят отговор. Събитието се проведе при едва ли не пълен кворум. С други думи, масата събра сериозен интелектуален капацитет, цветът на пазара ни.

На и около нея седнаха много от заинтересованите от развитието на капиталовия пазар в България страни.

Тук визирам представители на министерството на финансите, на Българска народна банка, на Комисията за финансов надзор (сегашен и бивш председател), на Българска фондова борса (сегашни и бивши членове на СД на оператора), на Централен депозитар, мениджъри на водещи финансови компании в България, представители от ръководствата на знакови браншови организации (БАЛИП, БАДДПО), присъстваха бивши министри и заместник-министри, учени, директори за връзка с инвеститорите и други.

Не бива да се пропуска и присъствието на инициаторите на събитието - АИКБ, както и на председателя на Националната комисия по корпоративно управление.

Tук искам да припомня и дневния ред на кръглата маса. Панел 1 - Бъдещето на Българска фондова борса и на публичните компании. Той включи (според обявената програма) следните теми - критерии за успех при приватизация (продажба, като че ли е по-точно да се каже - бел. авт.) на държавния дял на БФБ, подобряване на услугите, предоставяни на публичните компании и на представянето на информация за тях, възможности за листване на нови емитенти, възможности за делистване на компаниите, поддържани изкуствено в статут на публични компании.

Участниците в Панел 2 се опитаха да си отговорят на въпроса „За и против обединяване на небанковия и банков надзор". Според програмата темите бяха - КФН - супер регулатор, предимства и недостатъци на дейността в момента, предизвикателства при сливането на небанковия и банков финансов надзор - голям мащаб на операции, сливане на функции, загуба на перспектива.

Събитието започна в 11.00 ч. с встъпителните думи на Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

Веднага след това той даде думата на Ана Михайлова, зам. министър на финансите, на Димитър Костов, подуправител на БНБ и на Петър Чобанов, председател на КФН.

Да припомним, че Ана Михайлова обяви, че МФ поддържа Стратегията за развитие на БФБ до 2012 г., като допълни, че ефективният и работещ капиталов пазар трябва да е ключова цел, а пазарът да се утвърди като основен инструмент за развитие на икономиката и източник на финансиране.

Димитър Костов също одобри стратегиите за развитие на ЦД и на БФБ, като дори стигна още по-надалеч. Той подчерта и нуждата от обща стратегия за пазара, която да включва интересите и ангажиментите на всички заинтересовани страни. „Безспорно развитието на капиталовия пазар е ключов елемент от развитието на икономиката", смята банкерът.

Петър Чобанов на свой ред застъпи тезата, че това, което вероятно може да даде тласък на пазара е листването на държавни компании на БФБ, акт, който би подобрил инвестиционната среда в България.

Приветствието на тримата към участниците продължи към 15-ина минути. След това се пристъпи към диспута по Панел 1.

Но разговорът продължи без представителите на държавата (ако може да ги поставим под общ знаменател), защото един след друг Ана Михалова, Димитър Костов и Петър Чобанов напуснаха кръглата маса едва ли не веднага след приветствията си към участниците, които на свой ред запретнаха ръкави и започнаха да обсъждат горещите теми.

Бих искал да цитирам думите на Никола Абаджиев, председател на БАДДПО, направил емоционално изказване към края на събитието. В много от нещата, на които той обърна внимание, Никола Абаджиев засегна и въпроса за проявеното преди време уважение или по-скоро липсата на уважение от страна на държавата към Комисията за финансов надзор, призвана да надзирава милиарди левове, с преместването на служителите й от предназначена за тях сграда в жилищен блок.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

дразновен
# 0
11:03 | 10 March 2010
еми много ясно докато участва държавата,няма как да има развитие,каквото и да било то.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg