МАЕ завиши прогнозите си за потребление на петрол

866
МАЕ завиши прогнозите си за потребление на петрол

Международната енергийна агенция повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол с 1.3% годишно в следващите пет години, на фона на очакванията за продължаващ стабилен ръст на развиващите се икономики и в частност на китайската.

Потреблението се очаква да се повиши до 95.3 млн. барела на ден през 2016-та година, на фона на 88 млн. барела през 2010 година.

За 41% от прогнозираното нарастване ще допринесе потреблението в Китай, допълват от МАЕ в своя анализ.

В същото време високите цени на петрола се очаква да окажат негативно въздействие върху развитите страни и по-конкретно върху ръста на икономиките им.

Световното потребление се очаква да се повишава с 1.2 млн. барела на ден на година, или 1.3% годишно през следващите пет години. Това е със 700 000 барела повече от последната прогноза на агенцията, направена за периода 2010 - 2015 година.

Очакванията за ръст на потреблението са следствие от тези за стабилно повишение на световната икономика, обясниха от МАЕ.

Фючърсите на петрола тип Брент се повишиха с 20% от началото на годината до ниво от 114 долара за барел, по време на търговията му в Лондон.

Междувременно става ясно, че производствените мощности в световен мащаб са в състояние да посрещат с 1.1 млн. барела повече потребление на ден до 100.6 млн. барела до 2016-та година. Това на фона на производството от 93.8 млрд. барела за изминалата година.

Произвеждания от страните от ОПЕК петрол се очаква да се повиши до 37.85 млн. барела на дена през 2016-та година, от 35.72 млн. барела през изминалата година. Основната част от този ръст ще дойде от Ирак, Ангола и ОАЕ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg