Май не бе чак толкова лош за щатските инвеститори

1146
Май не бе чак толкова лош за щатските инвеститори

Май не бе чак толкова лош за щатските инвеститори. Въпреки, че през месеца имаше само четири дни на повишение за повечето от индексите, в крайна сметка индексът Standard and Poor's 500 приключи месеца с понижение от едва 1.4%.

Високите цени на бензина, развихрилите се торнадота, забавянето на Япония и кредитната криза в Европа, бяха част от опасенията на инвеститорите отговорни за понижението на щатските индекси.

Голяма част от инвеститорите излязоха от позиции, следвайки постулата „продавай през май и си почивай", който в исторически план е носил добри резултати.

Понижението на широкия индекс през май, последва ръста от 2.85% на индекса през април след най-доброто първо тримесечие от 1998 година насам.

Изминалият месец бе първия такъв на понижение за широкия индикатор от август миналата година.

Цените на много суровини също отбелязаха понижения през изминалия месец. Така например суровини като петрола, говеждото и кафето, отбелязаха понижеине от средно 7% през месеца.

Щатските държавни ценни книжа, които традиционно поскъпват в моменти на несигурност, поскъпнаха до най-високите им нива от година насам.

Вчера щатските индекси се повишиха, до голяма степен следствие на очакванията, че Германия може да се откаже от исканията си за по-ранно погасяване на гръцкия дълг, сделка която може да предпази Гърция от изпадане в невъзможност да плаща своите задължения.

Индексът S&P добави 14.1 пункта, или 1.1% към стойността си до ниво от 1 345.20 пункта. Индексът на сините чипове - Dow Jones се повиши с 128.21 пункта до 12 569.79 пункта. Най-голямо повишение отбеляза технологичният Nasdaq, повишил се с 38.44 пункта, или 1.4% до 2 835.30 пункта.

Доброто представяне стана реалност въпреки поредните негативни данни за щатския пазар на недвижими имоти. Цените на имотите в 20-те водещи града на страната са се понижили през март, до най-ниското им ниво от пукането на ипотечния балон през 2006-та година.

Ситуацията през изтеклия месец обаче, бе далеч по-добра за щатските индекси от случилото се през изминалата година, когато широкият индекс отбеляза спад от цели 8%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg