Медиите не са били никога така обърквани от управляващи

1110
Медиите не са били никога така обърквани от управляващи

Липса на комуникация или целенасочено манипулиране на медиите? Подобен логичен въпрос се ражда от изпращаната вече една година силно противоречива информация от кабинета на ГЕРБ към медии, а оттам и към обществото.

Ще местим резерва от БНБ, няма да го местим. Ще обединяваме банковия и небанков финансов надзор, няма да го обединяваме. Започваме здравна, пенсионна... реформи. Не е сега времето за реформи. С най-добра финансова дисциплина сме от ЕС, но тайните на предишния кабинет провалят тази фикция.

Приоритет ни еERM-II и пълноправно членство в еврозоната, но това бе до януари. А да - очакваме няколко милиарда лева от пускане на борсата на държавни дялове от компании. Качването (идеята) на тези компании продължава вече към една година. А процедурата трябваше да се задейства уж до края на годината. Но не на тази, а на 2009 г.

Има и много други факти, които могат да подкрепят на пръв поглед „колебливостта" на управляващите, за да се стигне до заглавието в РИА Новости, че за един ден премиерът на България Бойко Борисов направи три противоречиви коментара, а руските власти научават позицията на българските си колеги от медии, а не по официален път.

Читателите всъщност виждат есенцията на цялата тази противоречива информация, зад която стои един постоянен поток от информация, с която пресцентровете на Министерски съвет и ресорните министерства заливат редакции и ресорни журналисти. Към тази официална информация трябва да прибавим и коментарите от кулоарите на министерствата и парламента. Впоследствие коментарът бива или напълно отхвърлян официално като неотговарящ на истината, или се оказва частично верен, или напълно верен. Какво става всъщност?

Факт е, че нямам натрупан дългогодишен стаж като журналист, за да сравня комуникацията на правителството с медиите в един по-дълъг период, но все ми се струва, че досега никой кабинет не е залагал на такава активна комуникация с медиите, както и на своя обществен образ.

Ако приемем подобна практика като желание за едно открито управление, в нея няма нищо лошо. Лошото е, когато няма последователност в информацията, която журналистите трябва да обработят, за да предадат към обществото. Липсата на комуникация в кабинета би могла да се обясни с отсъствие на опит, а защо не и на малко авторитарната структура на ГЕРБ. Подобни обяснения донякъде могат да оневинят управляващите, като все пак има надежда за подобряване. Все пак са образовани хора, ще се научат!

Проблемът е, ако всичко това е плод на една целенасочена правителствена политика на манипулиране на медийното пространство, а оттам и на общественото съзнание. Истината е, че ежедневната „борба" с новините, носещи официален характер, уморява, приспива, изнервя, затруднява анализирането им.

Истина е също така, че покрай постоянното търсене на това кое е истина и кое подвеждаща информация, животът и събитията се случват. Но май медийният и обществен контрол е на път да отпадне в процеса на вземане на решенията!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Capital Market
# 0
08:07 | 1 July 2010
Congratulations to M. Nikolova and E. Kotsev.
Емил Коцев
# 1
23:06 | 30 June 2010
Ако само медиите са объркани от управлението на Герб здраве му кажи!
Common stocks
# 2
20:06 | 30 June 2010
Поздравления за материала наистина. Когато управляващите са объркани, те объркват и журналистите. Журналистите пък объркват обществеността, но наивниците са малко. Могат да се объркат само тези, които вярват на обещания. За тези, които могат да смятя добре няма проблеми. Един от най-големите гафове на управляващите беше този с бюджетния дефицит. Както каза г-н Ричард Ран определянето на бюджетния дефицит е въпрос на проста аритметика. Когато икономистите и журналистите се научат да използват простото кръстно правило, не би трябвало да имат проблеми с определянето на бюджетния дефицит. Гласуването на актуализиравия бюджет е работа на народните представители. Да се надяваме, че мнозинството от тях могат да използват простото тройно правило за да разберат колко процента е бюджетния дефицит. Според мен е около 10 %, но иначе сме отличниците на Европа.
Мариана Николова
# 3
13:06 | 30 June 2010
Поздравления за материала ! Независимо, че както споделяш ти липсва журналистически опит, грамотния икономист и добър анализатор не могат да се скрият. " Истината е, че ежедневната „борба" с новините, носещи официален характер, уморява, приспива, изнервя, затруднява анализирането им. " Още веднъж - поздравления!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg