Мобиус: Траен ръст за световните фондови пазари

1368
Мобиус: Траен ръст за световните фондови пазари

Обявеното от Фед обратно изкупуване на облигации за 600 млрд. долара се очаква да даде по-нататъшен възходящ тласък за световните фондови пазари, коментира Марк Мобиус от Templeton Asset Management Ltd.

„Можем да станем свидетели на оптимистичен сценарий, който да трае продължително", коментира Мобиус пред финансовото издание Bloomberg.

„Суровините са голямата новина на деня. Очакваме те да продължат да се повишават, като затова инвестираме в суровинно-добиващи компании.", допълва още Мобиус.

Световният индекс MSCI World Index вчера се повиши до двугодишен връх, следствие на оповестеното решение на Фед. Сериозни повишения отбелязаха и азиатските пазари днес.

Поевтиняването на долара, следствие на новооповестените мерки, както и продължение на възходящия тренд при суровините са неизбежни последици от планираната политика на Фед, според финансиста.

Щатската икономика се очаква да продължи да расте, като това неимоверно ще окаже своето положително въздействие и върху Европа и останалия свят.

Добрата новина според Мобиус е че търсенето в развиващите се страни продължава да расте при добри темпове, което е в основата на един здравословен икономически ръст.

Индексът, следящ представянето на развиващите се пазари - MSCI Emerging Markets Index, се е повишил със 17% през тази година, на фона на 8.4% ръст на този, следящ представянето на развитите пазари.

Мобиус е изключително „бичи настроен" относно Китай, който според него е страна без съществени проблеми.

И дори на фона, че оценките на китайските компании вече далеч не са толкова привлекателни, каквито бяха те преди известно време, няма „признаци за притеснение" на този етап.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg