Могат ли президентските избори в САЩ да навредят на световната икономика?

797
Могат ли президентските избори в САЩ да навредят на световната икономика?

Би ли могла надпреварата за президентските избори в САЩ да има отрицателен ефект върху световната икономика?

Вероятността е голяма, според някои експерти, цитирани от Ройтерс. Те са на мнение, че нова форма на американски изолационизъм би могла да възникне от недоволството на избирателите, свързано с някои икономически въпроси, както и от породената от тях реторика на кампанията.

Експертите се позовават на критиките на демократа Джон Едуардс срещу "корпоративната алчност", както и на обръщението към обикновените хора на републиканеца Майк Хъкаби и изтъкват, че в кампаниите за изборите през ноември все повече прозира несигурността, пред която обикновените американци се изправят в безличния свят на икономическата глобализация.

Резултатът от нея са многобройните безпокойства на избирателите, включително съкращенията на работни места в промишлените предприятия, заплатите, които се намират в застой, не достатъчно добрите здравни осигуровки, нелегалната имиграция и вносът на опасни стоки Китай.

"Това отчасти е и последица от провала на правителството на Буш да въведе адекватни регулаторни стандарти в множество сфери", заяви икономистът Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда.

Все по-мрачното обществено мнение би могло да доведе до отслабване ролята на САЩ на световния пазар, ако гласоподавателите започнат да настояват за промяна на икономическия курс, посочват анализатори.

Евразия груп (Eurasia Group), консултантска компания, базирана в Ню Йорк, определи днес противопоставянето на САЩ на глобализацията като най-големия политически риск за световните пазари през 2008 г. - следвано от Иран, Ирак и тероризма.

Компанията, оценяваща политическите рискове за клиентите си, предупреди че реториката в президентската кампания би могла да допринесе за драматично нарастване на чувството на протекционизъм на САЩ, ако бъде съчетана със значителна рецесия.

"Най-много популизъм има в кампанията на хора като Джон Едуардс, но той присъства и в кампаниите на Хъкаби и Рон Пол", изтъкна президентът на Евразия груп Иън Бремър. Избирателите се наслушаха за търговските рискове в кампанията на демократите, включително и в тази на Хилари Клинтън, която се ангажира да преразгледа всички съществуващи търговски договори, ако бъде избрана.

Според Стиглиц демократите вероятно ще намалят общественото недоволство чрез обновяване на мрежата за социално осигуряване чрез реформа в здравеопазването и други инициативи.

"Опасността, която виждам, е отдясно", отбеляза Стиглиц, като обясни, че продължаването на консервативната икономическа политика, на която президентът Джордж Буш отдава предпочитание, рискува още повече да повиши недоволството.

"Ако продължите курса на Буш, ще предизвикате отрицателни последствия, тъй като не е вярно, че състоянието на всички се подобрява", добави той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg