МВФ: Световната икономика влезе в нова опасна фаза

951
МВФ: Световната икономика влезе в нова опасна фаза

Световната икономика е навлязла в „нова опасна фаза", според главния икономист на МВФ. В резултат на това от фонда занижиха очакванията си за ръст на щатската и европейските икономики за тази и следващата година.

От МВФ прогнозират водещата световна икономика да отбележи ръст от едва 1.5% през тази и 1.8% през следващата година. Това е значително понижение на юнските прогнози за ръст от 2.5% през тази и 2.7% през следващата.

За да достигне дори и занижените очаквания обаче, водещата икономика трябва да расте с много по-голяма степен през второто полугодие, в сравнение с ръста от 0.7% през първото.

Повечето икономисти прогнозират ръст между 1.5 и 2% през последните две тримесечия на годината.

Дори и с този ръст обаче, икономиката няма да съумее да намали нивото на безработица, която се очаква да е 9 или повече проценти.

Безработицата е при 9% или повече през всички с изключение на два месеца от официалния край на рецесията преди две години.

„Глобалната икономика навлезе в нова опасна фаза", коментира Оливър Бланчард, главен икономист на фонда."Възстановяването се е забавило значително. Нужни са целенасочени политики за подобрение на перспективите и намаляване на рисковете", допълва още той.

От МВФ също така занижиха очакванията за ръст на 17-те страни ползващи еврото като основна валута. Прогнозите са за ръст на еврозоната от 1.6% през тази и 1.1% през следващата година, в сравнение с юнските такива за 2% тази и 1.7% следващата година.

Занижените очаквания за Европа са основани на опасенията, че европейските нации няма да могат да се справят с дълговата криза, която ще продължава да дестабилизира региона.

Пазарът е станал все по-скептичен относно възможностите на много страни да се стабилизират и да се справят с дълговите си проблеми. Страхът от неизвестното е много голям, допълват от финансовата организация.

Като цяло от МВФ прогнозират ръст на глобалната икономика от 4% за тази и следващата година. Силното представяне на развиващите се икономики, като Китай, Индия и Бразилия ще съдействат за доброто представяне на световната икономика.

Европейските финансови институции трябва да повишат капиталовите си буфери по-бързо и над новите минимуми, които се очаква да влязат в сила от 2019 година, коментират от МВФ.

Акциите на банките регистрираха драстично понижение в следствие на опасенията за техните рискови експозиции в дългови инструменти на страни, като Гърция и др. затруднени такива.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg