Нещата не вървят на добре...

4169
Нещата не вървят на добре...

Кризата свършва или започва, ще продължи дълго, или ще е кратка?

Това са въпроси, на които икономистите трудно или изобщо не се наемат да отговорят, а някои политици се надпреварват да спекулират с тях. Ние обаче, можем да проследим и подредим новините, които се трупат, а те не са много обещаващи.

Ето само някои от тези, които излязоха през последните дни.


Едни от най-важните неща, касаещи обикновените хора са техните доходи и развитието на заетостта и безработицата.

Първите предопределят възможностите на населението да поддържа един нормален стандарт, а ръстът им, това да се доближаваме все повече до стандарта на живот в ЕС, част от който сме и ние.

Заетостта пък определя в дългосрочен план развитието на икономиката и е най-важния следен от икономистите показател, предопределящ възможностите за потребление (един от основните компоненти на БВП).

Днес стана ясно, че общият доход средно на лице от домакинство през декември 2009 г. е 331.63 лв. и спрямо същия месец на 2008 г. намалява с 11.9%. Това е един изключително тревожен сигнал.

Основната част от този доход на домакинствата се формира от получаваната работна заплата и пенсии. Техният относителен дял в общия доход за месеца е 76.9%.

По-лошото в цялата ситуация е, че нещата не са добре и на трудовия пазар. Фирмите все още не са спрели да освобождават персонал - процес, който трябва да се случи, преди да започнат отново да наемат.

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), наетите лица по трудово и служебно правоотношение в края на декември 2009 г. намаляват с 84 хил. или с 3.6% спрямо края на септември 2009 г. като достигат до 2.25 млн.

Ситуацията за населението допълнително се усложнява от засилването на инфлацията. Отново изнесени днес данни сочат, че индексът на потребителските цени (ИПЦ) за януари 2010 г. спрямо декември 2009 г. е 100.7%, т.е. месечната инфлация е 0.7%. Нека припомним, че декември месечната инфлация бе 0.5%, а ноември - 0.1%

Годишната инфлация за януари 2010 г. спрямо януари 2009 г. Е 0.5%.

Миналата седмица стана ясно, че реалният спад на БВП в страната ни е 6.2% за четвърто тримесечие на 2009 година спрямо съответния период на предходната година.

Нека припомним, че за третото тримесечие спадът на годишна база бе 5.4 на сто или ситуацията през последните три месеца на изминалата година продължава да се влошава. За цялата 2009 година реалният спад на БВП е 5.1% в сравнение с предходната година.

Отново през изминалата седмица стана ясно, че с 54% се е увеличил обемът на забавените плащания между български компании през 2009 г. спрямо 2008 г. Това показва регулярният анализ на междуфирмената задлъжнялост у нас, изготвян от Кофас България, част от международната група Coface. Според данните близо 70% от сделките между родни фирми се плащат със закъснение. Проучването на експертите показва, че в контекста на международната финансова криза ситуацията у нас е аналогична на тази в Централна и Източна Европа, където средният ръст на забавените вземания за същия период е 55%.

Това пък може да означава само едно. При затруднен достъп до заемни средства от страна на банките - повече фалити и загуба на нови работни места, освен ако тази тенденция не започне да се променя.

Тежката ситуация и на имотния пазар непрекъснато се доказва от заглавия, като „Продават апартаменти във Варна заради дългове. Лошите кредити при банките вече достигат двуцифрени стойности, според неофициални данни.

Междувременно една трета от българите, теглили кредити се притесняват, че няма да могат да погасяват навреме вноските си по тях. Това стана ясно от изследване на МБМД.

На фона на всичко това можем да добавим политическите арести, убийствата от последните месеци и др. фактори създаващи политическа и социална несигурност в обществото.

Какви са реакциите на управляващите?

При излизащи не особено положителни данни интересни са реакциите на управляващите.

При липса на признаци за излизане от кризата, а дори напротив, инвеститорски страх, след случващото се в съседна Гърция, управляващите си играят с думи, като излизане от криза и то само след няколко месеца.

В края на април, началото на май, икономиката ни ще излезе от кризата, заяви по bTV финансовият министър Симеон Дянков.

„Най-голямото богатство на българина е неговото чувство за хумор. Именно то ще ни помогне да излезем от кризата", допълни той и обясни, че обикновения човек ще усети подобрение в портфейла си към края на годината.

Това ли е единственото ни оръжие срещу кризата ...!?

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

IZVAN - BG.
# 0
18:03 | 29 March 2010
BOJE KOLKO GLUPOSTI..KAK NE GI E ISRAM , VSI4KI UPRAVLIAVA6TI..E DA..KAKVO OT TOVA..UTRE 4E MOJE I DA NIAMA BALGARIA..TEZKO , NA VSI4KI , KOITO SA O6TE TAM I NIAMA KADE DA IDAT..DA SE IZSELIAT..! TOVA E GENOTSIT! ..NO NA TAKAV NAROD , KOITO NE ZNAE DA STA4KUVA I DA SI TARSI PRAVATA..TAKAVA SADBA MU SE PADA..
Eмилиян Танев
# 1
09:02 | 18 February 2010
Г-н Минчев, 1. Не гледайте историческите данни 2. Инфлацията е причинена от ръста на петрола 3. България трябва да се преструктурира, за да излезе по-силна. Управляващите трябва и единствено да докажат на чуждестранните институции и инвеститори, че ние ставаме сигурна страна за техния капитал. Не виждам нищо лошо в политическите арести - това е индикация, че корупцията може да се свие и чужденците да се чувстват по-сигурно.
krammer
# 2
16:02 | 15 February 2010
абе говорите за тия 7-милиарда, все едно другата седмица са тук, я стига глупости!
Piwot
# 3
15:02 | 15 February 2010
Тия 7 милиарда ще "отпушат" възможностите за циркулация на кинта в страната ни, определено ще ни помогнат доста, ако адекватно ги управляваме. Но има друго нещо, което на мен ми е интересно: Защо, по-дяволите още НСИ ползва методология за образуване на икономическите индикатори, съдърщаща се в сравнение на [3-месечие (година n)] спрямо [3-месечие (година n-1)]. Така май правят само още 2 държави в ЕС. Евростат и почти всички европейски държави създават "верижни индикатори" (възоснова на Ласпейр/Пааш), които позволяват адекватно и прецизно следене на еволюциите във времето!
SerGay
# 4
13:02 | 15 February 2010
Teodore, krizata ne zapochna ot Bulgaria, i niama i da svarshi ot Bulgaria..Ot vziraneto na sobsvetnia ni pup, niama kak da prognozirame razvitieto na mejdunarodnata ikonomicheska situacia. S tova zaglavie, triabvashe da analizirash dannite za nai-golemite pazari i ottam da zapochnesh s izvodite...Taka olekvat dumite ti...
Симеон Дянков
# 5
13:02 | 15 February 2010
Абе Тошо, момче лошо, само това ли успя да измислиш? Нещо за значително подобреният търговски баланс, растящият износ, размразените 7 млрд. евро от европрограми, множеството инфраструктурни и енергийни проекти, които стартираха?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg