Оптимизмът - основен проблем на анализаторите

1110
Оптимизмът - основен проблем на анализаторите

Все повече напоследък в публичното пространство се коментира прецизността на анализаторите, когато става въпрос за прогнозни резултати. Те често грешат, а това поражда въпроса може ли да им се има доверие?

Според Пари Ритхолц, автор на „The Big Picture", един от основните проблеми на специалистите е техният прекомерен оптимизъм.

Те винаги са прекалено оптимистично настроени и това си личи от техните очаквания за ръстове в печалбите, които бяха два пъти по-високи от средните ръстове, регистрирани от компаниите на пазара.

Анализаторите правят особено грешни прогнози, когато икономиката влиза в рецесия. Единственият път, когато те не са били твърде оптимистично настроение е бил в средата на рецесията.

През последните няколко седмици станахме свидетели обаче, на драстично намаляване на прогнозите им и ценовите таргети за компаниите от индекса S&P 500.

Специалисти от Barclays Capital и Wells Fargo намалиха значително очакваните печалби за компонентите на индекса за следващата година и последващите такива.

Това до голяма степен предопределя и корекцията, която наблюдаваме, като индексът вече е с 18% под върха си от началото на юли месец.

Това прогнозите да се понижават е добро нещо, защото създава предпоставки за едно добро представяне на индекса в бъдеще, когато резултатите отново започнат да превишават по-ниските очаквания.

Акциите започват да стават атрактивни, освен ако печалбите на компаниите не са на прага на колапс с над 25% подобен на този от 2008 година, заключава специалистът.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg