Пет "марсиански" технологии, които скоро може да видим в колите си

10463
Пет

© Pixabay

Преди броени дни на Марс кацна роувърът на НАСА Perseverance.

Неговата основна мисия е да търси признаци на живот и да събере достатъчно информация, която да подготви бъдещата човешка колонизация.

Това е петият марсоход, изпратен на Червената планета. В него са внедрени най-съвременните технологии, но някои от тях имат потенциала съвсем скоро да бъдат приложени в автомобилостроенето и да станат част от следващото поколение превозни средства тук на земята, пише Forbes.

Много от предишните изобретения на американската космическа агенция НАСА се намирали практическо приложение. Сред тях са GPS навигацията, сензорите за налягането в гумите, седалките с активна подкрепа за тялото и др.


Ето пет от иновациите, вградени в Perseverance, които скоро биха могли да се появят и по пътищата на планетата Земя:

Изкуствен интелект

НАСА разработи специален "мозък" за своите роувъри, базиран на изкуствени невронни мрежи и алгоритми. С тяхна помощ машините могат да преодоляват тежкия терен на Марс без намесата на специалистите от контролния център.

Това е важно, тъй като изпращането на сигнал от Марс до Земята отнема 25 минути, след което е необходимо още толкова време, за да бъдат предадени командите обратно до Червената планета.

Технологията може да се окаже ключова за бъдещите автономни превозни средства, тъй като ще им позволи да взимат решения в реално време по отношение на навигацията и за предотвратяване на сблъсъци с други автомобили или пешеходци.

Доплеров лидар

Кацането на повърхността на Марс е изключително трудно предизвикателство, затова учените от НАСА изобретиха технология, с чиято помощ оптималната скорост при кацане може да се определи с голяма точност.

За целта космическият апарат изпраща към повъхрността на планетата три лазерни лъча. След това, на принципа на Доплеровия ефект, скоростта, с която те се отразяват обратно към машината, позволява изчислението на оптималната траектория за приземяване.

Подобни технологии се използват и от метеоролозите за изчисление на скоростта на вятъра. Системата обаче може да помогне на автономните коли да се придвижват по-безопасно в натоварения градски трафик.

Кога ще има градове на Марс?Постоянното присъствие на хора на Марс ще бъде възможно до края на десетилетието, а до 2100 г. може да има град с население от един милион души, прогнозира инженерът Робърт Зубрин


Неразрушими гуми

Тъй като марсоходите не могат да разчитат на външна помощ, евентуалното спукване или износване на гумите им може да се окаже фатално. НАСА разработи технология, която позволява на гумите да "помнят" и да се връщат в първоначалната си форма след преминаване на някое от сериозните препяствия по тежкия терен на Марс.

Освен това тези гуми са по-леки и на практика да устойчиви на спукване, така че в бъдеще е много вероятно да намерят своето приложение и в автомобилната индустрия.

Реновиращи масла

Както и при смяната на гумите, на Марс няма възможност за смяна на смазочните материали, използвани в двигателните елементи на роувъра. По тази причина НАСА възлага на инженера Павло Руденко разработката на специално масло, което може да издържи на тежките условия и да гарантира изправността на всички елементи в космическия апарат за дълъг период от време.

Неговото решение е лубрикант, който съдържа микроскопични нано частици, подобни на диаманти. Те не само удължават живота на компонентите, но дори имат способността да ги реновират.

Засега тази технология все още не е намерила реално приложение в марсоходите на космическата агенция, но компанията на Руденко TriboTEX вече работи върху добавка, която да може да се добавя към автомобилните масла и да удължава живота на двигателите и скоростните кутии в превозните средства.

Летящи автомобили

На Земята вече има десетки работещи прототипи на автомобили, които могат да летят. Perseverance обаче е първият марсоход, снабден със специален малък хеликоптер. Той ще провери дали е възможно подобно устройство да лети в рядката атмосфера на Червената планета.

Ако експериментът се окаже успешен, инженерите на НАСА ще използват хеликоптера, за да оглеждат по-голям периметър от терена около роувъра и да го насочват в подходящата посока.

Не е изключено в бъдеще някой от следващите марсоходи да бъде снабден с механизъм, който да му позволява сам да се издига във въздуха.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg