Повече дивидент от компаниите в Румъния през 2011 г.

1173
Повече дивидент от компаниите в Румъния през 2011 г.

Четиринадесет от 76-те компании, листнати на водещия сегмент на фондовата борса в Букурещ, са обявили до този момент, че ще изплащат дивидент, пише румънското финансово издание ZF.ro.

Очаква се още три компании да направят подобно изявление, относно печалбата им през изминалата година, с което общият размер на разпределения за инвеститорите дивидент се очаква да възлезе на над 1 млрд. леи (247 млн. евро).

През изминалата година общо 23 компании са разпределили дивидент за инвеститорите от печалбата си за 2009 година, включително и компанията Fondul Proprietatea, която все още не бе листната на борсата.

През изминалата година размерът на разпределения от компаниите дивидент е бил в размер на 1.86 млрд. леи (436 млн. евро), в който само от гореспоменатата компанията дивидента е бил над 1.1 млрд. леи.

Без да се включва разпределения от FP дивидент, компаниите през настоящата година ще разпределят повече като дивидент за инвеститорите, в сравнение с миналата година, въпреки че някои компании с традиционна голяма дивидентна политика, като Alro Slatina все още не са оповестили плановете си.

Най-големите дивиденти най-вероятно ще бъдат разпределени от Transgaz Mediaş gas transmission company. Макар тя все още да не е оповестила плановете си, според закона е длъжна да разпредели 90% от миналогодишната си печалба като дивидент за инвеститорите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg