Професия изпълнителен директор, или член на борда на директорите

1714
Професия изпълнителен директор, или член на борда на директорите

Старите хора казват "учи, за да не работиш", или "който се учи той ще сполучи". Мисля, че в съвременното общество това би могло да се преведе като "бъди изпълнителен директор", за да живееш добре.

И така от университетите излизат годишно хиляди студенти, за които да си мениджър е изпълнено с огромен смисъл и е водеща цел. Разбира се, в това да си добре възнаграден за уменията си да ръководиш една компания няма нищо лошо.

Световната практика също доказва, че ръководителите на компаниите са сред най-добре заплатените работещи в съвременните общества. Нека само да припомним обаче, че развитата "корпоративна практика" е наложила това възнагражденията на мениджърите и особено на висшите такива да са обвързани с резултатите на компанията.

Една малка част от доходите е под формата на твърда заплата, а основната част от "космическите" за нас възнаграждения са под формата на бонуси, обвързани с представянето на компанията.

Определено можем да кажем, че това е резултат на едно по-развито общество, където акционерите следят изкъсо политиката, компаниите са големи и там присъстват институционални инвеститори, както и много малко публични компании са с концентриран дял в ръцете на един собственик.

Нека обаче се върнем на родната действителност. Неразвитостта на пазара ни, като цяло, липсата на достатъчна защита за миноритарните акционери, концентрацията на капитал в ръцете на едно или няколко лица, както и липсата на интерес от страна на малките акционери да защитават интересите си създава една лоша корпоративна практика.

Много често гласуваните заплати на борда на директорите не отговарят, както на реалността в страната ни, така и на поеманите от тях отговорности и резултати на техните компании. Получава се често объркване и намеса на функциите на собствениците, които не са професионални мениджъри, с изпълнителните органи.

Особено ясна е тази тенденция при по-малките компании, където собственикът силно се намесва и понякога дори изземва всички мениджърски функции.

Дали се справя добре - понякога практиката показва, че не. Но какво могат да направят миноритарните акционери в този случай, когато на следващото общо събрание над 50% от капитала отново гласува за същия борд на директорите, както и за същата заплата на борда на директорите и на изпълнителния директор.

Ако случайно попитате за какво на изпълнителния директор е гласувана заплата от, да кажем няколко хиляди лева на месец, при лоши резултати на дружеството, най-вероятно ще получите отговор от рода на - "а вие знаете ли колко са заплатите в еди коя си фирма?". Да, но положението там може да е или същото, с налагане на по-силния, или резултатите от управлението да са значително по-добри. Но много често няма как да знаете.

А понякога се получава едно и също лице да е в борда на директорите на няколко, примерно дъщерни на компанията,фирми, като, разбира се, от всяко взема по няколко хиляди лева. Да не говорим за случаите, когато едно лице е член на борда на директорите на няколко дружества.

И разбира се, логично възниква въпросът кога му остава време активно да управлява дружеството, от което имате нещастието да притежавате акции.

Още повече въпроси можете да си зададете, като например - дали жената и други роднини на собственика са се случили да имат висше икономическо образование и дали имат управленски умения, че и те са в борда на директорите.

И разбира се, всичко това са незначителни въпроси, ако компанията е управлявана добре и ако се развива в правилната посока. Както се казва "здраве да е". Но когато компанията се развива зле, тогава на инвеститорите им остава само една възможност - да продават акциите си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg