Развиващите се пазари - добра алтернатива?

1143
Развиващите се пазари - добра алтернатива?

След преминаването през една от най-лошите за фондовите пазари годинa, изненадващо някои анализатори препоръчват на инвеститорите да насочват повече средства към развиващите се пазари.

В продължение на няколко години развиващите се пазари бяха изключително избягвани от инвеститорите поради опасенията за развитието на световната икономика.

Сред предимствата на страни като Бразилия, Мексико, Китай и Индия се сочат ускореният им ръст, нарастващото население и подобряването на стандарта им на живот.

Притеснителните им страни са слабата валута, лошото корпоративно управление и високата волатилност.

Спадът на фондовите индекси през изминалата година постави на дневен ред въпросите относно привлекателността на развиващите се пазари. Страните в тяхната категория се отличават и със значителна задлъжнялост.

Очакванията за възстановяване на развитите пазари за все повече анализатори се трансформират и към развиващите се пазари.

Много от тези пазари вече регистрираха сериозно оттласкване от постигнатите през март дъна. Индексът MSCI Emerging Market е с повишение от 60% през тази година, на фона на 10% ръст за този на сините чипове Dow Jones Industrial Average. Той се понижи с 1.6% през изминалата седмица.

Въз основа на коефициента цена-печалба, много от развиващите се пазари са съпоставими с развитите, въпреки че са с леко по-високи показатели.

Печалбите на компаниите от развиващите се пазари обаче, се повишават с темпове значително по-високи от тези на развитите, според анализаторите, съветващи да се инвестира на тях, част от които са от инвестиционната компания Everest Capital.

От там препоръчват инвестиции в Индия, Южна Корея, Нигерия и Близкия Изток. Като по-малко атрактивни дестинации сред развиващите се пазари се сочат Мексико и Китай, които се смятат за относително по-скъпи пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg