Съвети към инвеститорите от най-успелите

3649
Съвети към инвеститорите от най-успелите

Инвеститорите почти винаги се различават в мненията си относно най-добрите алтернативи на пазара, а често и за неговата посока. По един въпрос обаче, те са единодушни - наличието на стратегия и следването й, както и на правила за търговия са ключови за постигане на успех в дългосрочен план, пише Investopedia.com.

Ето няколко съвета от наистина успелите имена в сектора, в помощ на тези, които все още нямат изградени ясни търговски стретегии, както и за начинаещите трейдъри.

„Бъдете търпеливи с печелившите си сделки и изключително нетърпеливи с губещите такива. Помнете, че е много вероятно да направите големи суми печалби ако сте прави едва в 30% от случаите, докато вашите загуби са ограничени, а печалбите ви големи" - Денис Гартман.

Денис Гартман е започнал публикуването на своя ежедневен бюлетин, доставян на големите институционални инвеститори, хеджфондове и др. още през далечната 1987 година. Той също така е трейдър и чест гост на водещите финансови медии.

Младите инвеститори Гартман съветва да не закриват своите печеливши позиции още при първите симптоми на печалба. На второ място според него не бива губещите позиции да заемат прекомерно големи размери.

Както той подчертава не е нужно трейдърите да са прави в по-голямата част от времето. Въпросът е да ограничават загубите, а когато са прави да са търпеливи, за да извлекат напълно потенциалната печалба.

„Много по-добре е да се купи прекрасна компания на справедлива цена, отколкото добра компания на прекрасна цена" - Уорън Бъфет.

Бъфет е смятан за един от най-успешните инвеститори в историята, не само за един от най-богатите хора на планетата.

Той дава два основни съвета на инвеститора. Когато оценяват компанията да гледат за качеството на компанията и нейната цена. Качеството е от изключителна важност и изисква възможност за анализиране на отчетите на компанията, следене на конференциите й, увереност в качествата и намеренията на мениджмънта и т.н.

Според Бъфет, ако една компания е качествена инвеститорите не могат да разчитат, че ще купят акциите й „на разпродажна цена".

„Харесвате ли една компания? Сложете 10% от портфейла си в нея и нека вашите очаквания да започнат да се сбъдват. Добрите идеи не биват да водят до липса на диверсификация" - Бил Грос.

Това е един от управляващите мениджъри на PIMCO, най-големият облигационен фонд в света.

Той съветва инвеститорите да спазват правилото за диверсификация, а не да го пренебрегват.

„В момента изпитваме слабост, но аз съм дългосрочен инвеститор" - Принц Алуалийд Бин Талал.

Той е добре познат в инвестиционните среди. Основател на компанията в Саудитска Арабия - Kingdom Holding Company.

В моменти на криза и паника, принцът е направил това, което повечето инвеститори повишили своето състояние са направили - спокойно са изчакали преминаването на паниката.

„В този бизнес непрестанно се учиш... Ако искаш приятел си вземи куче" - Карл Икаан.

Това е частен инвеститор известен с купуването на колеми дялове в компании и придобиването на участие в управлението им с цел повишаване на инвеститорската стойност.

Някои от неговите дялове включват имената на компании като Time Warner, Yahoo, Clorox и Blockbuster Video.

„Уверен съм че бедността в Мексико и Латинска Америка, както се случва и в Китай е възможност за ръст. Възможност за инвестиции" - Карлос Слим.

Още един съвет от един от най-богатите хора в света, който притежава стотици компании с персонал от над 250 000 души.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Dani
# 0
20:03 | 26 March 2012
This is what we need - an insight to make everonye think
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg