Щатските индекси - година след 12-годишното им дъно

773
Щатските индекси - година след 12-годишното им дъно

Година след достигането на дъното за американските индекси е интересно да проследим къде се намират те в момента.

Вчера индексите приключиха разнопосочно, като индустриалният Dow Jones industrial average загуби 14 пункта и му е все по-трудно да поддържа нивата след силния ръст от края на миналата седмица.

От 12-годишното си дъно, обаче, постигнато на 9 март миналата година, индексът на сините чипове е регистрирал забележителен ръст от 61.2%. Да припомним, че той регистрира ниво от 6 547.05 пункта точно преди една година.

От началото на годината се забелязва сериозно забавяне на ръста на индикатора, добавил към стойността си едва 1.2%.

„Все още има потенциал за по-нататъшно повишение, но очакванията са се подобрили значително", коментира Стю Швайцер, стратег в звеното за частно банкиране на J.P. Morgan.

„Така, че трябва да има по-нататъшно значително подобрение на очакванията на инвеститорите за развитието на икономиката и индексите, за да продължат те възходящата си посока", допълва още Швайцер.

Преди година инвеститорите купуваха на първите признаци за подобряване на икономиката. Ръстът стартира с новината дошла от Citigroup на 10 март, че банката изключително силно засегната от криза преминава към печалба. Инвеститорите бяха толкова зарадвани от новината, че изпратиха индекса Dow нагоре с 379 пункта.

Индексът Standard & Poor's 500 регистрира ръст от 68.3% от дъното си, което отново бе 12-годишно при ниво от 676.53 пункта. Така, заедно с дивидента доходността за инвеститорите, вложили парите си в индекса на посоченото минимално ниво, възлиза на значителните 72%.

Технологичният Nasdaq composite се представя дори по-добре, като се е оттласнал от дъното си с 83.8% и приключи вчерашния ден при 18-месечен максимум.

Финансовите компании бяха сред най-печелившите за тази една година, като книжата на Citigroup, са се повишили с 239% за последната една година.

Разбира се, пазарите изпреварват развитието на икономиката. Изследване на щатските кризи през последните 60 години сочи, че индексът S&P 500 намира своето дъно средно четири месеца преди края на рецесията и около девет месеца, преди безработицата да достигне своя пик.

Преди по-нататъшни доказателства за трайното подобрение на безработицата обаче, явно инвеститорите ще са в изчаквателни позиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg