Ще могат ли автомобилите сами да ограничават скоростта си?

829
Ще могат ли автомобилите сами да ограничават скоростта си?

© Pixabay

Автомобилните производители и експертите по безопасност отдавна дебатират какви са най-ефективните методи за ограничаването на скоростта по европейските пътища.

Едно от последните предложения на Европейския съюз е на колите да бъде инсталиран специален механизъм, който временно да ограничава натискането на педала на газта. По този начин колата сама ще ограничава шофьорите, които се движат по-бързо от разрешеното, пише BBC.

Водачът на автомобила ще трябва рязко да натисне газта по-силно, ако иска умишлено да деактивира ограничителя.

Автомобилните производители обаче настояват, че по-семплото решение е просто да се сложи светлинен и звуков индикатор в автомобила, който да предупреждава водачите, в случай че превишат позволената скорост.


Предстои предложението да бъде обсъдено в детайли в рамките на работна група от експерти в Брюксел, пише още изданието.

Според експертите по пътна безопасност светлинните и звукови сигнали са дразнещи за шофьорите и те ще търсят възможност да ги изключват. По думите им "умният" педал за газта е по-добро решение, което ще е по-удобно и за самите водачи.

Асоциацията на автомобилните производители обаче също има своите аргументи против технологичната иновация. Според тях по-доброто решение е да се наложи "стъпаловидна" система за предупреждение - първо със светлинен сигнал, а ако не последва реакция, да има и звуков.

Представителите на Европейския съвет по пътна безопасност обаче са на мнение, че този процес би бил твърде бавен. В техните предложения, освен автоматичното "връщане" на газта при превишаване на скоростта, влизат още и сензори за засичане на пешеходци и велосипедисти, автоматична система за аварийно спиране, предупреждение за сънливост и за напускане на лентата за движение.

Промените трябва да бъдат гласувани до април 2021 г., за да могат да бъдат приложени на практика за всички нови автомобили, произведени след 2022 г.

Според авторите на проекта той може да има огромен ефект за намаляване на жертвите по пътищата, сравним с този на въвеждането на задължителните предпазни колани.

Някои шофьори обаче предупреждават, че връщането на газта може да представлява опасност в определени ситуации, например при изпреварване. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg