Слабото евро носи печалби за избралите щатски активи

867
Слабото евро носи печалби за избралите щатски активи

Значителните загуби на еврото спрямо долара през тази година допринесоха за това, пренасочилите своите инвестиции от активи в единна валута към доларови активи да регистрират най-добър доход от десетилетие насам.

Индексът Standard & Poor's 500 се повиши с 23% през настоящата година измерен в евра, което е близо два пъти повече от реализираните от американците 13% от инвестиции в широкия индекс. Това е най-много от въвеждането на единната валута през 1999 година, пише финансовото издание Bloomberg.

Японският Nikkei 225 се е повишил с 20% в еврово изражение, на фона на загубата му от 2.5% измерен в йени.

Рекордните бюджетни дефицити на европейските страни и кризата, свързана с Гърция и Ирландия през тази година, доведоха до това единната валута да се понижи с 8.4% през тази година спрямо долара.

Притеснения за поевтиняване на еврото могат да допринесат и за по-нататъшни инвестиции в активи зад граница, прогнозират някои специалисти.

Фокусът на инвеститорите все още е насочен към дълговите проблеми, които срещат страни членки на евросъюза.

Чуждестранните инвеститори са закупили американски книжа в размер на 146 млрд. долара през третото тримесечие на годината, на годишна база, което е най-много от 2007 година насам, според данни на федералния резерв.

Европейски инвеститори са закупили щатски акции в размер на 18.3 млрд. долара само през септември, което много от май 2007 година насам.

И докато индексът, следящ представянето на 50-те най-големи европейски компании - Euro Stoxx 50, се е понижил с 3.5%, инвеститорите от съюза инвестирали в ценни книжа на индексът следящ 62 неевропейски индекса са се облагодетелствали с доход от 29%.

Връщането на еврото спрямо долара през тази година е било най-голямото от 2005 година насам, дори и на фона на ръста на бюджетния дефицит на САЩ до нова рекордна стойност през февруари и ниво на безработица от 9.8% през ноември.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg