S&P 500 с по-добра дивидентна доходност от 10-годишните ДЦК

1185
S&P 500 с по-добра дивидентна доходност от 10-годишните ДЦК

Интересно явление се наблюдава напоследък - а именно дивидентната доходност на компаниите от широкия индекс S&P 500 е превишила доходността на 10-годишните щатски държавни ценни книжа.

Подобно явление се е случвало изключително рядко в исторически план и кара редица анализатори да смятат, че индексът има сериозен възходящ потенциал.

Към днешна дата 233 компании, или 46% от 500-те компании, компоненти на широкия индекс, се отличават с по-висок дивидент от 10-годишните облигации.

Над 60 компании изплащат дивидент близо два пъти по-голям от дохода по посочените 10-годишни дългови книжа.

Разбира се това, което инвеститорите би следвало да се запитат, е до каква степен изплащаният дивидент е сигурен.

Всички помнят високата дивидентна доходност на финансовите компании през 2008-ма година и постепенното намаляване и прекратяване на изплащането му при много от тях след развитието на финансовата криза.

Това което прави настоящия период уникален е, че се наблюдават повече повишения на дивидентите от компаниите от тяхното намаляване.

Така например от Phillip Morris International само преди ден обявиха повишение на изплащания дивидент с 20%, с което дивидентната доходност на компанията се повиши от 3.9% до 4.7%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg