S&P се насочва към най-лошото си представяне за това десетилетие

851
S&P се насочва към най-лошото си представяне за това десетилетие

Кредитната криза доведе до загуби за фондовите пазари в размер на 6 трлн. долара за последната една година, което я прави по-лоша дори от Великата депресия през 30-те години на миналия век.

Индексът Standard & Poor's 500 се е понижил с 17% от началото на 2000 г. след понижението му от почти 10% през настоящия месец, сочат данни на финансовото издание Bloomberg.

За сравнение, 10-годишните правителствени облигации са отбелязали възвращаемост за инвеститорите от 86% от началото на 2000 г. насам.

Ако S&P завърши годината на отрицателна територия, за което има всички симптоми, че това може да се случи, това би било първото понижение от десетилетие насам и най-вероятно би превишило това от 8.9% през 1930 г. - след кризата от 1929 г., сочат данни на New York University's Stern School of Business.

„Това е най-лошото финансово преживяване в историята“, коментира Джозеф Гранвил, технически анализатор от Канзас Сити от 45 години.

Фактът, че пазарът бележи крах именно в октомври, когато в исторически план са налице ръстове, е показателен сам по себе си.

Преди година индексът S&P 500 регистрира рекордна стойност при ниво от 1 565.15 пункта, което бе пикът за петгодишния „бичи пазар“. Дванадесетмесечният спад на широкия индикатор го отведе до най-ниското му ниво от ноември 2003 г. насам.

Спадът се засили след обявяването на банкрут на четвъртия най-голям инвестиционен брокер Lehman Brothers Holdings Inc. Компаниите за ипотечни кредити Fannie Mae и Freddie Mac попаднаха под опеката на правителството, за да избегнат колапс.

На фона на финансовата криза обаче, която е по-голяма от Депресията, когато един от всеки четири американци е бил безработен, а икономиката се е свила с 46%, настоящото състояние на водещата световна икономика е значително по-добро.

Икономистите прогнозират ръст от 1.5% за следващата година от този в размер на 1.7% през настоящата.

Именно този факт кара редица анализатори да прогнозират, че скоро можем да станем свидетели на известно възстановяване на финансовите пазари.

Това, което трябва да се проследи, е дали финансовата система, каквато я познаваме след Втората световна война, ще съумее да оцелее. Паниката не е най-добрият съветник за търгуване на фондовите пазари, припомнят още инвеститорите.

Повишението на лихвите крие известни рискове относно успешността на правителствения план в размер на 700 млрд. долара, коментират още запознати.

През третото тримесечие печалбите на компаниите от S&P 500 са се понижили с 5.6%, в сравнение със същото на миналата година, което би било и петото им поредно тримесечно понижение.

Компаниите от индекса се търгуват при съотношение цена-печалба от 20.1 за последните четири тримесечия, или с 25% повече от нормалното за средното от 1972 г. насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg