Стивън Хокинг и автомобилите

1984
Стивън Хокинг и автомобилите

На 76-годишна възраст почина един от най-великите физици-теоретици на нашето време – Стивън Хокинг.

Подари множеството ограничения на физическото си състояние Хокинг през по-голямата част от живота си не можеше да управлява сам автомобил. Той водеше по-уединен начин на живот. Въпреки това може да открием любопитни моменти в битието му, свързани със света на автомобилите.

Първият автомобил на Стивън Хокинг

През 2012 г. на търг в eBay е предложен автомобил, който представлява първото транспротно срество, с което се е осъществявало придвижването на болния Хокинг.

Първоначалната цена на ретро автомобила Aston Martin DB 2/4 Mark II купе от 1956 година, снабден с 3-литров двигател, възлизаше на 226 000 долара. Впоследснвие возилото бе продадено за 318 000 долара.

Тази цена бе обусловена частично от това, че по това време именно този автомобил бе нает от Стивън Хокинг като лично транспортно средство за ежедневното му транспотиране до офиса и за придвижване из града.

Сам по себе си този Aston Martin е голяма рядкост. Той представлява един от  едва 16 такива автомобила

Участие на Стивън Хокинг в автомобилна реклама

През 2016 г. компанията Jaguar привлече Хокинг в реклама на извънградския автомобил F-PACE. Рекламното видео е заснето в духа на филмите за агента Джеймс Бонд. На кадрите гениалният физик влиза в ролята на злодея.Видео със своето участие Хокинг публикува страницата си във Facebook, след което много хора установиха, че ученият има заложби на актьор.

Интересното е, че Стивън Хокинг е мечтал да играе ролята на типичния британски злодей. Компанията Jaguar му предостави тази възможност.

Как Стивън Хокинг се бореше с незаконното паркиране 

Заради своята болест известният математик и физик не можеше да прояви гняв по обичайния начин, когато забележеше нарушения при паркирането. Веднъж, стигайки до института, Хокинг открива на своето масто за паркиране, обозначено за инвалиди, чужда кола.

Десет вдъхновяващи цитата на Стивън Хокинг за смисъла на живота Физическите увреждания не успяха да сломят нито духа му, нито жаждата му за знания, а още по-малко чувството му за хумор

Ядосан, той атакува возилото с инвалидната си количка, нанасяйки му значителни повреди.Стивън Хокинг и безпилотните автомобили

През последните години Хокинг призоваваше хората да „помислят 100 пъти“, преди да снабдят с автомобилите с автономност. По думите на физика изкуственият интелект представлява сериозна опасност за човека. Допускайки компютър до управлението на автомобилите, човечеството рискува един ден да се сблъска с желанието на изкуствения интелект да се противопостави на волята на своите собственици и да разруши цивилизацията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg