Стойност в поевтинелите европейски компании?

585
Стойност в поевтинелите европейски компании?

Все повече стават анализаторите, които смятат, че има много подценени европейски компании, засегнати от дълговата криза на „стария континент". Един от тях е Дейвид Маркус от Evermore European Value Fund, който определя редица европейски компании като търгуващи се на „подаръчна цена", въз основа на тяхната цена.

Като пример Маркус дава Италия. На 23-ти септември индексният фонд MSCI Italy Index се търгуваше при цена от 10.88 долара за брой, или близо наполовина на стойността му от 20 долара през април.

Цената е близка и до исторически най-ниската стойност на акциите на фонда от 2 март 2009-та година при ниво от 10.03 долара за брой.

Изключителна стойност вижда Маркус в акции като Exor SpA, компанията майка на производителят на автомобили в Италия - Fiat. Те се търгуват при ниво от 40 долара, или едва пет пъти съотношението цена-прогнозирана печалба за следващата една година. И това, според Маркус, не е единичен случай.

Индексът, следящ представянето на акциите в региона - MSCI EAFE се търгува при съотношение цена-счетоводна стойност от 1.3, или наполовина на това на широкия S&P 500 от 2.5.

Въпреки че Европа има сериозни дългови проблеми, ситуацията днес е значително по-различна от тази през 2008 година, смята финансовият специалист. Пред риск са облигациите на Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания, а не корпоративните такива.

Има много доказателства, че водещите европейски компании са в значително по-добро финансово здраве в сравнение с това им при дъното от 2008-2009-та година, според Сара Кетър, мениджър в Causeway International Value Fund. Най-ярък пример в това отношение са европейските финансови компании.

Кетър държи шест процента от портфейла на финансовата институция, чиито средства управлява в европейски банки, включващи имена като BNP Paribas S.A. и Barclays Plc. Други шест процента са инвестирани в застрахователи, като AXA SA и Zurich Financial Services AG.

Според анализатора инвеститорските опасения за финансовото състояние на банките са преекспонирани, дори и при банкрут на Гърция и Португалия. Така например френската банка BNP има изключително малка експозиция в дългови книжа на двете страни.

Много от европейските компании са с дивидентна доходност по-висока от десетгодишните държавни облигации в региона.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg