Световните пазари повтарят провалите от 70-те и 30-те

2261
Световните пазари повтарят провалите от 70-те и 30-те

Фондовите пазари започнаха новата седмица след една от най-волатилните седмици в своята история, а световните лидери предупредиха през почивните дни за тревожното състояние на глобалната икономика, пише The Wall Street Journal. „Навлизаме в нова опасна зона", каза президентът на Световната банка Робърт Зелик по време на посещението си в Австралия.

Световните лидери, според него, трябва да предприемат сериозни мерки, за да „възстановят стабилността в краткосрочна и дългосрочна перспектива".

Премиерът на Сингапур Ли Сян Лун посочи, че заради икономическата нестабилност в САЩ и Европа може да избухне нова рецесия, която да отслаби сериозно големите азиатски държави като Китай и Индия.


През цялата изминала седмица индексът Dow Jones Industrial Average ту падаше рязко, ту пък толкова скоростно растеше и това се случи на фона на неувереността на инвеститорите в състоянието на американската икономика и задълбочаваща се дългова криза в Европа. Наравно с американските индекси подскачаше и целият свят.

Индексите на азиатските борси нараснаха в понеделник сутринта в рамките на 2%, поради добрия край на петъчната търговия на Уолстрийт. Японският Nikkei 225 нарасна с 1.37%, подкрепен от данните за ръста на БВП на Япония през второто тримесечие, който се оказа по-добър от очаквания. Независимо от факта, че щатските пазари приключиха седмицата с мажорно настроение (Dow Jones се повиши с 5.1% в четвъртък и петък), много аналитици смятат, че подобни скокове свидетелстват за това, че финансовите пазари са още далеч от стабилизиране след три години финансова криза.

Борсите могат да се изправят пред още по-голяма волатилност, защото политическите лидери се оказаха слаби да решат основните проблеми, които задушават много развити държави, като дълговата криза и стагниращата икономиката, например. Президентът на Франция Никола Саркози и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще се срещнат през седмицата, за да обсъдят проблемите на еврозоната. Инвеститорите ще следят и данните за индустриалното производство, състоянието на пазара на недвижими имоти, заетостта и ръста на икономиката в еврозоната. Всичко това може да повлия на поведението на пазара.

Някои аналитици сравняват сегашната ситуация на пазара с дългосрочните борсови кризи от 30-е и 70-е години на миналия век, когато на водещите тогава в света икономики и борсови платформи им отне повече от десетилетие, за да се възстановят и върнат към нормалния си ритъм. Но и не всички експерти са склонни с подобно мнение, но пък най-скептично настроените аналитици предупреждават клиентите си да се готвят за нови проблеми.

Засега борсовите аналитици се опитват да разберат едно - пазарът ще продължи ли да се възстановява в краткосрочен план или отново ще тръгне надолу. Някои експерти написаха в отчетите си миналата седмица, че последните движения на пазара говорят за това, че те са напипали класическо дъно. Други аналитици са предпазливи, като твърдят, че е още рано да се прогнозира как световните събития ще повлияят на поведението на фондовите борси.

Джак Еблин, директор по инвестициите в Harris Private Bank в Чикаго, коментира, че клиентите са го съсипали от телефонни обаждания по време на борсовия срив. „Не е тайна за никого, че безпокойството сред инвеститорите е по-голямо днес", казва той. За да защити активите на своите клиенти, Еблин свел до минимум инвестициите в компании от рискови сектори. Тази изнервеност може да продължи дълго. „Пазарите ще останат волатилни, защото общата ситуация в икономиката ще бъде волатилна", смята инвестиционният стратег Рус Кестерих от управляващата компания BlackRock.

Скептично настроените експерти сочат, че движението на пазарите в началото на новия век са аналогични на ситуацията от 70-те години, когато инфлацията сдържаше ръста на борсата повече от десетилетие и на 30-те години, когато Голямата депресия доведе до подобни дългосрочни проблеми. Експерти напомнят, че сегашният период на пазарна несигурност започна през 2000 г. с пукането на технологичния балон, последван от тези в сектора на недвижимите имоти и ипотеките.

„От пазарна гледна точка, днешната ситуация прилича на тази от края на 70-те, а дори и на края на 30-те години", коментира Тим Хаес, главен инвестиционен стратег в Ned Davis Research. На пазарите в подобни моменти цари непрестанно безпокойство, защото е „нужно да се премине през един много дълъг период на възстановяване - става дума за процеса на възстановяване на сигурността", добавя той.

Както и днес, така и пазарите през 30-те и 70-те години платиха с волатилност балоните и финансовите спекулации от времената на предшестващия депресията икономически бум и също се оказаха премазани от натиска на проблемите в световната икономика. И в двата случаи бяха нужни години за възстановяването на ключови икономически показатели и увереността в инвеститорите.

Един от симптомите на съвременната слабост на пазара се крие в това, че след спадовете при акциите от 2000 до 2002 година и от 2007 до 2009 година много частни инвеститори се въздържаха от нови вложения. Пикът на доларовите инвестиции в американски взаимни фондове бе през 2000 година и оттогава само намалява. За това говорят данните на Института на инвестиционните компании. Инвеститорите насочиха парите си към фондове на американски акции в началото на тази година, но когато буря връхлетя пазарите, те започнаха да теглят вложенията си. Нетният отлив на капитал от договорните фондове в САЩ достигна 10.4 млрд. долара за периода от 27 юли до 3 август, при 8 млрд. долара седмица по-рано.

„Като започнем от 2000 година до днес, увереността на инвеститорите така и не се върна, заради всичките тези дългогодишни проблеми. Още при появата на първите симптоми за втора вълна на кризата, пазарите вече се намират в червената зона", сочи Хаес от Ned Davis Research.

Историята сочи едно - периодите на продължителната волатилност все някога имат край и пазарите навлизат във фаза на устойчив ръст. Така бе от 1942 до 1966 година от 1982 до 2000 година. Не всички аналитици са склонни да правят подобни исторически паралели, пише WSJ.

Тези експерти, които подкрепят подобни исторически аналогии обаче, разделят на дългосрочни и циклични бичите и мечи пазари. При мечите и бичи цикли пазарите просто растат или падат с по 20 и повече процента. Дългосрочните бичи и мечи пазари включват в себе си няколко етапа на цикличност. Този период може да продължи от 12 до 18 години.

Дългосрочният мечи пазар се характеризира под формата на продължителен страничен тренд, а борсите се колебаят между върха и дъното. На този фон се случват и циклични бичи пазари, но по правило те не са силно изразени. На смяна могат да дойдат силни мечи настроения, както се случи през 2007-2009 година, когато индексите изтриха всичко постигнато от предходния бичи период.

В края на краищата, сегашният дългосрочен мечи пазар трябва да доведе до епоха на стабилност. Но ако трябва да вземем предвид дълговите и икономически проблеми в САЩ и Европа, малцина са тези, които прогнозират леко възстановяване на световните борси.

„Днес ние разравяме спекулативната невъздържаност от последните два балона, а краят е още далеч", резюмира Бен Инкер, директор по разпределяне на активите в управляващата компания GMO LLC в Бостън.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Terry
# 0
15:03 | 26 March 2012
Taking the overeviw, this post hits the spot
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg