Т. Желев: S&P може да трупа още загуби

1107
Т. Желев: S&P може да трупа още загуби

Американските акции поевтиняха през изминалата седмица, изпращайки индекса Dow Jones до нови критични минимуми. Масовите разпродажби на ценни книжа по време на петъчната сесия бяха провокирани от лошите данни за бизнес активността в непроизводствения сектор и състоянието на трудовия пазар в САЩ. Съмненията за по-бавно възстановяване на американската икономика диктуваха инвеститорските решения и успяха да изместят напълно оптимизма от последната седмица на месец май.

Традиционните новини за заетостта от първия петък на новия месец дадоха ход на негативния тренд от последния ден на миналата седмица. Майските данни показаха ръст на новооткритите работни позиции в секторите извън селското стопанство от едва 54 хиляди. Цифрата се размина чувствително със средните прогнози на анализаторите и остана далеч под отчетените 232 хиляди работни позиции за април.

В същото време безработицата зад Океана се покачи до 9.1% за май. Влошаването на общата заетост изненада неприятно както пазарните участници, така и експертите, които очакваха свиване на безработицата до 8.9%.

До края на борсовия ден в петък Dow Jones се понижи с 0.8% до 12 151 пункта. S&P 500 загуби 1% от стойността си и приключи търговията на ниво от 1 300 пункта, а Nasdaq Composite завърши със спад от 1.5% до 2 732 пункта на седмична база.

Пречупването на ключовата подкрепа на 89-дневната средна дава основание да смятаме, че S&P 500 е в състояние да трупа още загуби в следващите дни. Именно тази средна бе ориентир за наличието на възходящ тренд през последните месеци. Стойностите при 1 350 пункта, на които акцентирахме през изминалата седмица, успяха да отсекат възходящия импулс на индекса и да станат начална точка за формирането на текущия мечи пазар. Най-близката подкрепа за S&P 500 в момента се намира при 1 295 пункта. Това е цената, която индексът не успя да пробие в края на февруари и в средата на април. Като цяло, сигнали за връщане на S&P 500 към ръст липсват за момента, a негативната тенденция може да продължи по-дълго от очакваното.

Акциите на Newell Rubbermaid Inc. се сринаха с 12% до 14.97 долара. Производителят на опаковки намали прогнозата си за печалба заради ниските потребителски разходи. Повече от две трети от продажбите на Newell идват от САЩ, където високата безработица и нарастването на цените на храните и природния газ принуждават купувачите все повече да гледат портфейлите си.

Hewllet-Packard обяви, че планира обратно изкупуване на акциите си за около 3 млрд. долара през третото тримесечие на годината. Акциите на компанията отстъпиха с 0.9% в края на петъчната търговска сесия.

Wal-Mart Stores Inc, най-големият търговец на дребно в САЩ, също планира обратно изкупуване на акциите си. Чарлс Холи, който е изпълнителният директор на компанията, заяви ще бъдат изкупени акции на стойност до 15 млрд. долара.

Само четири компании от S&P 500 ще публикуват финансовите си резултати през тази седмица. Една от тях е Pall Corp, произвеждаща тютюневи изделия. Друга компания, която ще попадне във фокуса на инвеститорския интерес, е J.M. Smucker Ko, която се занимава с хранителни продукти. Пазарните участници ще следят и корпоративните отчети на National Semiconductor Corp. и Brown-Forman Corp.

Автор: Тихомир Желев, Бенчмарк Финанс АД

БенчМарк Финанс АД не е отговорно за загуби вследствие на инвестиции, основани на прогнози или друга информация, представена тук. Съдържанието на тази публикация не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание, гаранция или внушение от страна на БенчМарк Финанс АД, че клиентите могат да извлекат полза от представените тук стратегии или че загубите във връзка с тях могат или ще бъдат ограничени. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Клиентите следва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова, да доведе както до загуби, така и до печалби. БенчМарк Финанс АД използва публични източници на финансова информация, като не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализите. БенчМарк Финанс АД е под надзора на Българска народна банка и Комисията за финансов надзор.

Източник: Fx1.bg

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

leviatan
# 0
10:06 | 6 June 2011
Поздравления за автора на материала!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg