Тежко първо полугодие за хеджфондовете

522
Тежко първо полугодие за хеджфондовете

Икономическото забавяне в световен мащаб се е отразило изключително неблагоприятно на хеджфондовете от началото на годината, сочат публикувани днес данни.

Управляваните средства от този тип инвестиционни дружества, инвестиращи във всякакъв вид активи, са нараснали с едва 4.3% за първите шест месеца на годината, или най-слабото повишение за полугодие през последните шест години.

Предишният им най-слаб ръст е бил регистриран през втората половина на миналата година и е възлизал на 10%. За сравнение, през първото полугодие на миналата година ръстът на активите е възлязъл на 23%.

Публикуваното проучване е базирано на изследване на резултатите на 268 хеджфонда, управляващи най-малко 1 млрд. долара всеки. Сумарно те са управлявали близо 1.68 трлн. долара, считано от 1 юли.

От януари до юни 35% от компаниите са регистрирали загуби поради лошата конюнктура на световните финансови пазари.

"Това е една трудна година за почти всички, с изключение на малкото, които правилно са прогнозирали, че финансовата криза ще продължи да се задълбочава“, казва Мишел Келариер, редактор на изданието Absolute Return, публикувало изследването.

Въпреки че, според него, хеджфондовете са били по-ефективни и са отбелязали по-добра доходност от кредитните и фондовите пазари, списъкът на по-зле представящите се от пазара, като цяло, е включвал имената на някои по-големи фондове.

Сред десетте компании с най-голям спад на активите са имена на фондове като Farallon Capital Management, с понижение от 8%, Renaissance Technologies със спад от 15%, Goldman Sachs Asset Management с понижение от близо 8%.

Изключителна концентрация на средства се наблюдава в сектора, като 10-те най-големи фирми, контролирали почти 337 милиарда щатски долара в активи към 1 юли, в сравнение с 320 млрд. долара през януари и 309 млрд. долара през юли миналата година.

Най-големият хеджфонд е JPMorgan Asset Management, който управлява 48.1 млрд. долара, или повишение от близо 8% спрямо януари. На второ място се нарежда Bridgewater Associates с активи на стойност 43.5 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...