Връзката между кеша на фондовете и S&P 500

1333
Връзката между кеша на фондовете и S&P 500

Едни от най-важните играчи на фондовия пазар, до голяма степен предопределящи посоката, са големите институционални инвеститори - взаимните фондове.

До голяма степен разполагаемият от тях кеш са средствата, на които разчитат всички, да движат пазара нагоре, ако бъдат инвестирани. Разбира се в различните моменти, различна степен от тези свободни ресурси са инвестирани.

Възникват въпросите съществува ли връзка между движението на пазара и нивото на тези свободни ресурси и могат да се правят прогнози въз основа на размера на тези средства.

На някои от тези въпроси ще се опитаме да отговорим, посредством графиката по-долу, сочеща движението на широкия индекс S&P 500 и размера на свободните налични средства на фондовете.

Както се вижда, основните силни повишения на индекса са възникнали през 1974, 1982 и 1990 година, когато нивата на кеш на фондовете са били над 11%.

Пазарите са били продадени през 1973, 1976, 2000 и 2007 година, когато нивата на кеша са били под 4.5%.

Минимум на кешовите експозиции на фондовете е възникнал при 3.9% през 1972 година. Тогава е бил и върха на пазара -а именно през декември същата година, когато кешовите наличности са били под 4.5%.

Следващата най-ниска стойност при 4% е била достигната през март 2000-та година, когато широкият индекс отново е достигнал своя пик. През следващата една година пазарът достигна нови дъна.

Следващата исторически най-ниска стойност е била 3.5% през юни и юли 2007 година. Пазарният връх се оформил няколко месеца по-късно, последван от разпродажби в следващите година и половина и 56% спад.

Нивата на кеша през юни тази година е била 3.4%, колкото е била тя през май, и на фона на 3.7% през юни. В продължение на последната една година нивата на кеша са се движили в относително ниски граници между 3.4 и 3.8%, като цените на акциите продължиха да растат в този период.

Значителна разлика в сравнение с представянето на индекса се наблюдава в исторически план при подобни нива на кеша, а това се обяснява с наливането на средства от страна на Фед. Напълно е възможно, когато тази помощ секне, да станем свидетели на едно по-продължително понижение, подобно на това от 2000-2002 г. и 2007-2009 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...