Връзката между кеша на фондовете и S&P 500

1401
Връзката между кеша на фондовете и S&P 500

Едни от най-важните играчи на фондовия пазар, до голяма степен предопределящи посоката, са големите институционални инвеститори - взаимните фондове.

До голяма степен разполагаемият от тях кеш са средствата, на които разчитат всички, да движат пазара нагоре, ако бъдат инвестирани. Разбира се в различните моменти, различна степен от тези свободни ресурси са инвестирани.

Възникват въпросите съществува ли връзка между движението на пазара и нивото на тези свободни ресурси и могат да се правят прогнози въз основа на размера на тези средства.


На някои от тези въпроси ще се опитаме да отговорим, посредством графиката по-долу, сочеща движението на широкия индекс S&P 500 и размера на свободните налични средства на фондовете.

Както се вижда, основните силни повишения на индекса са възникнали през 1974, 1982 и 1990 година, когато нивата на кеш на фондовете са били над 11%.

Пазарите са били продадени през 1973, 1976, 2000 и 2007 година, когато нивата на кеша са били под 4.5%.

Минимум на кешовите експозиции на фондовете е възникнал при 3.9% през 1972 година. Тогава е бил и върха на пазара -а именно през декември същата година, когато кешовите наличности са били под 4.5%.

Следващата най-ниска стойност при 4% е била достигната през март 2000-та година, когато широкият индекс отново е достигнал своя пик. През следващата една година пазарът достигна нови дъна.

Следващата исторически най-ниска стойност е била 3.5% през юни и юли 2007 година. Пазарният връх се оформил няколко месеца по-късно, последван от разпродажби в следващите година и половина и 56% спад.

Нивата на кеша през юни тази година е била 3.4%, колкото е била тя през май, и на фона на 3.7% през юни. В продължение на последната една година нивата на кеша са се движили в относително ниски граници между 3.4 и 3.8%, като цените на акциите продължиха да растат в този период.

Значителна разлика в сравнение с представянето на индекса се наблюдава в исторически план при подобни нива на кеша, а това се обяснява с наливането на средства от страна на Фед. Напълно е възможно, когато тази помощ секне, да станем свидетели на едно по-продължително понижение, подобно на това от 2000-2002 г. и 2007-2009 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg