VW най-вероятно ще плати 15 млрд. долара за споразумение в САЩ

2060
VW най-вероятно ще плати 15 млрд. долара за споразумение в САЩ

Немският производител на автомобили Volkswagen най-вероятно ще трябва да плати 15 млрд. долара във връзка със скандала, свързан с дизеловите двигатели на компанията в САЩ.

Въпреки че сумата е с 5 млрд. долара над предварителните очаквания, акциите на компанията поскъпнаха с 2% днес. През миналата седмица бяха оповестени прогнози, че компанията ще трябва да плати 10 млрд. долара.

Споразумението между компанията и щатските регулатори се очаква да бъде оповестено днес, според запознати, и най-вероятно ще даде повече яснота относно загубите на компанията, свързани със скандала.


За последните девет месеца, откакто се разрази той, пазарната капитализация на Volkswagen се понижи от 76.7 млрд. долара до 59.6 милиарда, или спад от 22%.

Някои специалисти коментират, че дори въпреки поевтиняването на акциите с 22%, пазарната оценка все още изглежда доста надута. За сравнение индексът DAX се е понижил с около 5% от септември на миналата година до момента.

До този момент немската компания е заделила провизии на стойност 16.2 млрд. долара, което оставя малко поле за повече неприятни изненади, коментират експерти.

Цената на споразумението най-вероятно ще е освободена от данъци, така че реалната стойност за компанията ще е далеч по-ниска от тези 15 млрд. долара.

Не е изненада, че от VW настояват, че споразумението не бива да служи като пример за останалите страни, предвид на факта, че основната част от 11-те милиона проблемни дизелови автомобили са продадени извън пределите на САЩ.

Инвеститорите в компанията ще трябва искрено да се надяват примерът на САЩ да не бъде последван и от други държави и да не завалят нови дела срещу компанията, защото това може да доведе до сериозни загуби, в условията на липсата на друг заделен резерв от средства.

Volkswagen най-вероятно ще бъде засегната и от излизането на Великобритания от границите на ЕС, където тя е най-големият по продажби автомобилен производител.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg