Защо стимулите на икономиката няма да проработят?

1452
Защо стимулите на икономиката няма да проработят?

Печатницата на пари в САЩ работи с пълна сила, като според ръководителите на ФЕД, това ще спре спада на цените и свиването на икономиката. Спрод Антал Факете, професор по математика и статистика (поддръжник на златния стандарт и критик на настоящата монетарна система), стимулите които прилага американското правителство, финансирани чрез задлъжняване, ще имат обратен ефект.

Ключът към проблема е пределната производителност на дълга, концепция липсваща в речниците на основните икономисти, според Факете. Кейнсианците се успокояват от факта, че САЩ има държавен дълг под 100% от БВП.

Съотношението, което трябва да се гледа, е с колко се увеличава БВП при създаването на 1 долар нов дълг. Това е съотношението, което определя качеството на дълга. Колкото е по-висока тази стойност, толкова по-успешно предприемачите увеличават продуктивността, което единствено осмисля вземането на кредит изобщо.

И обратното, сериозен спад на това съотношение е предупредителен знак, че качеството на задълженията пада и добавянето на нов дълг няма икономическо оправдание.

В най-лошия случай съотношението може да падне в негативна територия, което сочи, че икономиката върви към неизбежна катастрофа. Не само, че новите задължения не създават БВП, но на практика дори причиняват икономическа контракция, допринасяща за по-голяма безработица.

През 50-те години на 20-и век доларът все още бе покрит със злато, в смисъл, че чуждите държави и банки можеха да обърнат зелената валута при фиксиран курс от 35 долара за тройунция. Тогава пределната продуктивност на дълга бе над 3, което означаваше че 1 долар нов дълг водеше до ръст на БВП от 3 долара. До август 1971 г., когато Никсън прекрати директната конвертируемост на валутата в злато, пределната продуктивност на дълга е паднала под 1. Спадът в това съотношение продължава до сега.

Докато задълженията са ограничавани от златния стандарт влошаването на дълга е относително ниско. Все пак 35 години бяха нужни преди капиталът на обществото да еродира и да бъде консумиран чрез непрекъснато влошаваща се пределна продуктивност на дълга, според професора. През 2006 г. това съотношение пада до нула и поема към отрицателна територия за пръв път.

Защо отрицателната пределна продуктивност на дълга е знак за неизбежна икономическа катастрофа? Защото показва, че всяко следващо нарастване на задълженията ще причини контракция в икономиката. Капиталът го няма, продукцията вече не се подкрепя от необходимото количество и качество на машини и оборудване. Икономиката е на практика погълната от дълг.

При положение, че пределната продуктивност на дълга е отрицателна, действията за стимулиране на икономиката от страна на администрацията на Обама, финансирани чрез създаването на огромно количество нов дълг, е непродуктивно. Даже тези действия водят до допълнително свиване на икономиката, включително ръст на безработицата.

Повечето критици на политиката на Обама предполагат че наказанието на спасението на банки и фирми, както и за стимулите, ще бъде сериозна загуба на покупателна сила на долара и в крайна сметка хиперинфлация.

Докато цените на основни продукти като петрол и храни може да нараснат първоначално, то няма покупателна сила в ръцете на потребителите, нито могат за вземат заеми, за да платят по-високите цени, смята Факете. Новосъздадените пари, отишли за спасяването на банките, до голяма степен отидоха за плащане на бонуси на служителите им. Много малка част достигна до обикновения потребител, който е притиснат от дългове.

Повишенията в цените са неустойчиви, защото потребителят не може да ги плаща. В последствие търговските вериги също са притиснати. Натискът от изчезващото търсене продължава към производителите, които също трябва да съкратят разходите. Всички търпят спад на оперативния паричен поток. Налага се да съкратят още работници, влошавайки кризата още повече, като потребителите допълнително ограничават разходите си поради ръста на безработицата. Порочната спирала се е задвижила.

Но какво се случва с безпрецедентната вълна от нови пари заливаща икономиката? Използва се да бъде платен дълг от хората, които отчаяно се опитват да се отърват от него. Бизнесът, като цяло е летаргичен, всяко намаление на лихвите го удря допълнително, ерозирайки стойността на предишните им инвестиции.

Единственото начинание в дефлационна среда е спекулациите с облигации. Спекулантите използват новите пари, осигурени от ФЕД, да увеличат активността си, повишавайки цената на книжата. Съответно новосъздадените пари ще следват законите на гравитацията и потекат към пазара на облигации. Безрисковата спекулация ще добави към дефлационната спирала, докато икономиката се срине, коментира Антал Факете. „Вместо хиперинфлация и срив на долара, ще видим дефлация и унищожение на икономиката".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

аз
# 0
15:03 | 2 March 2010
Бря!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg