Златото по-скъпо от платината

3575
Златото по-скъпо от платината

Интересен факт се наблюдава на световните стокови пазари - цената на златото превиши тази на платината, което се смята за изключително рядко явление през последните 20 години.

За последен път подобни тенденции са се наблюдавали през средата на 90-те години, когато все още употребата на платина не е била толкова разпространена в автомобилната индустрия.

Ниското съотношение, понижило се под 1 между цената на златото и платината сочи, че инвеститорите избират сигурността пред ръста, коментират пазарни специалисти.

За последен път това съотношение е преминало под паритет при фалита на Lehman Brothers през 2008 година.

Вчера цената на декемврийските фючърси на златото приключиха при 1 781.40 долара за унция, докато тези на платината при 1 780.60 долара за унция.

Глобалната несигурност, довела до ръст в цената на златото, както и перспективите за забавяне на ръста на световната икономика, ограничаваща повишението на платината са сред основните причини за този пазарен дефект.

Традиционно платината се търгува с широка премия спрямо златото, предвид на факта, че металът е 30 пъти по-рядък от златото и затова се приема, че е много по-ценен.

Платината в много по-голяма степен се търгува подобно на останалите суровини, а цената й се определя от търсенето и предлагането.

За разлика от нея златото се приема като актив, използван за застраховане срещу глобалната криза и фактори като несигурност и кризи, въздействат значително върху цената му.

В исторически план златото се търгува в диапазона между 80 и 100% от цената на платината. Този процент се понижи до около 44% през 2000 година, когато златото достигна своето дъно на фона на интернет бума.

Впоследствие златото се търгуваше в рамките между 40 и 60% до 2008-ма година, когато всичко се промени.

Анализаторите са на мнение, че бичият цикъл в цената на златото ще постави нови исторически рекорди в съотношението между златото и платината.

Финансовите специалисти смятат, че тенденцията на по-висока цена на златото ще продължи до края на финансовата криза, след което можем да видим отново изпреварваща цена на платината.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Auth
# 0
17:05 | 12 May 2012
Grade A stuff. I'm uqneustionably in your debt.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...