Автономни трактори ще прибират реколтата във Великобритания

582
Автономни трактори ще прибират реколтата във Великобритания

© Pixabay

Британските фермери в близко бъдеще ще могат да разчитат на още един важен помощник в прибирането на реколтата - напълно автономни трактори, които могат сами да обработват нивите, пише Bloomberg.

Още на миналогодишното изложение Cereals в графство Ликълншир беше представен автономен трактор, произведен от японската компания Iseki.

Той е оборудван със система от сензори и лазерни инструменти, които му позволяват да засича препяствия по пътя и да спира веднага, щом засече присъствието на човек или друго живо същество пред себе си.


30-годишният Кит Франклин, който преподава агроинженерство в университета Харпър Адамс, ръководи проекта Hands Free Farm, насочен към автоматизацията на селскостопанския сектор.

Инициативата започва през 2016 г. с ограничен бюджет от около 250 000 долара. Целта е да бъдат ожънати около 2.5 акра пшеница без никаква човешка намеса. Финансирането е осигурено от правителствения изследователски фонд Innovate UK и компанията Precision Decisions.

Екипът на Франклин се сдобива с малкия трактор Iseki и 25-годишен комбайн, които оборудва със софтуер и сензори за дронове. Скромните машини отразяват не само ограничената финансова рамка, но и общата философия на проекта.

В много държави по света ключовият фактор, който ограничава земеделците, е цената на труда. За това фермерите използват все по-големи машини, с които да извършват повече работа за единица време. Британските учени обаче стигат до извода, че тежката техника "мачка" почвата под себе си и по този начин намалява нейното качество, а оттам - и добивите.

Затова екипът на Кит Франклин се опитва да работи с по-малки машини, които разполагат с капацитет и ефективност, близка до тази на огромните трактори, но без да увреждат обработваемите площи.

Главният експерт по роботика в екипа Джонатан Гил се насочва към земеделието, след като в продължение на няколко години преди това е разработвал подводни апарати за компаниите, добиващи петрол в Северно море. 

За един от първите си земеделски прототипи той използва изключително проста но иновативна технология - обикновена пластмасова лопатка (която много хора използват за събиране на кучешки изпражнения), оборудвана с метално острие и закачена на дрон.

Безпилотният апарат минава над пшеничните насаждения, отсичайки класовете, след което ги събира в кофа.

Колко произвежда българското земеделие?„Трябва да знаем, че има наистина производства, в които ние можем да се конкурираме с развитите страни в Европа и в света“, каза земеделският министър

През 2018 г. екипът на университета Харпър Адамс успява да прибере около 4.5 тона ечемик и 6.5 тона пшеница в рамките на проекта, без да използва човешка работна ръка.

През първата година от проекта те използват реколтата за производство на бира и джин, а през втората започват да правят пици в пекарна, която се намира непосредствено до житните насаждения.

Успехите им осигуряват и нов кръг от финансиране от страна на британското правителство на стойност 1.6 млн. паунда, или около 2 млн. щатски долара. То позволява на Кит Франклин да си осигури партньорството на австралийската компания Farmscan AG, специализирана в производството на роботизирана земеделска техника.

Следващата цел на проекта Hands Free Farm е да увеличи мащабите си до около 35 хектара обработваема площ. Тя ще изисква синхронизиране на работата на няколко машини, които ще трябва да работят върху разнообразен терен и да извозват реколтата до определените за това места.

Следващата фаза на проекта е с тригодишен срок, който стартира през 2019 г., но за съжаление е съпътстван от много проблеми, независещи по никакъв начин от екипа на Франклин.

След тях бяха влажната есен и наводненията във Великобритания, които не са позволили засаждането на почти никакви есенници. През март почвата най-сетне е изсъхнала, но точно тогава в страната беше обявена карантината заради разпространението на COVID-19.

Но въпреки това в екипа са оптимисти, че ще могат да ожънат дистанционно поне една нива до края на годината.

Засега е рано да се прогнозира дали този проект може да окаже по-сериозно влияние върху индустрията в дългосрочен план. Големите земеделски машини в днешно време, така или иначе, до голяма степен са автоматизирани и използват GPS технологии, които им позволяват да оперират с изключителна точност.

Макар и да изискват присъствието на водач, през повечето време той може да гледа клипчета на телефона си или да си чати с приятели, тъй като самият процес по обработването на земята и прибирането на реколтата изисква минимална намеса от негова страна. Човешкият фактор обаче не може да бъде избегнат при по-сложните маневри, както и при движението по обществената пътна мрежа.

Кит Франклин обаче е оптимист, че машините, които разработва неговият екип, рано или късно ще станат интересни за фермерите.

Засега повечето от тях са скептични, тъй като машините изглеждат твърде сложни, а и мащабите, в които работят, са скромни. Други обаче са на мнение, че роботизирането на по-простите задачи ще им позволи да се съсредоточат върху други, по-важни дейности, вместо да прекарват часове наред върху трактора. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg