1 млрд. лева за фирмите в затруднение отпуска правителството

6882
1 млрд. лева за фирмите в затруднение отпуска правителството

© Pixabay

4.5 млрд. лева ресурс мобилизира правителството в помощ на изпитващия затруднения бизнес.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг.

За увеличените разходи на министерствата на здравеопазването, отбраната и вътрешните работи се отделят 500 млн. лева

Капитализираме ББР с 500 млн. лева, които да служат за гаранции на бизнеса, който да вземе капитали в размер на 2.5 млрд. лв.

Така държавата на практика гарантира тези кредити, посочи премиерът.

Разходите за изплащане на помощи в засегнатите сектори по схемата 60-40 ще възлезе на 1 млрд. лева, посочи Бойко Борисов.

200 млн. са насочени към възможност за безлихвени потребителски кредити до 1 500 лв. на лица по трудов договор в неплатен отпуск.

Отлагаме плащане на данъци до 30 юни, а това означава 600 млн. лв по-малко приходи в хазната. 

Утре на Министерски съвет ще се гласуват и близо 50 млн. лева надбавки, както на всеки Великден и Коледа, за най-уязвимите пенсионери, допълни премиерът.

Ще видим в края на месеца колко е загубила икономиката, но съм сигурен, че са огромни числата, каза Борисов.

Смятам, че тези 4.5 млрд. лева, които отпускаме, изобщо няма да са достатъчни, допълни още той.

Утре предстои правителството да одобри подкрепа на браншовете, изпаднали в нужда вследствие на ограниченията за справяне с епидемията за получаване на помощ по схемата 60/40, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

По отношение на другите мерки, тук имаме две големи мерки през ББР - портфейлните гаранции, които дават възможност за гарантиране на около 2 млрд, лв. портфейл, който може да се увеличи, а ние няма да спрем да капитализираме банката, както и тези 200 млн., които са свързани с отпускането на негарантирани кредити на необезпечени лица в неплатен отпуск.

Хипотезата, в която работодателят временно е прекратил дейността - там чрез търговските банки през ББР да се даде възможност на всеки засегнат от кризата да получи кредит до 1 500 на месец, посочи министърът.

Гаранцията за нас е, че вие продължавате да работите, макар и в неплатен отпуск, и след няколко месеца ще можете да си стъпите на краката. Опитали сме да покрием всички ситуации от живота, в които един човек може да попадне в следващите няколко месеца, уточни Горанов.

Той също така заяви, че на този етап не се предполага предоговаряне на кредити и промяна на банковите такси. 

Нека всеки бизнесмен да си направи добре сметката дали с лека ръка се отказва от работниците си, призова той.

Досега, като мерки, отложихме плащането на корпоративния данък. ДДС-то не е данък на бизнеса и той не се плаща от бизнеса. Всеки бизнес, който претендира да не плаща или отлага ДДС, претендира да се кредитира от пенсиите на българските граждани, каза още Горанов.

 


Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg