1 януари 2025 г. е възможната дата приемане на еврото, заяви Домбровскис

1099
1 януари 2025 г. е възможната дата приемане на еврото, заяви Домбровскис

© @VDombrovskis/Twitter

1 януари 2025 г. е възможната дата за присъединяването на България към еврозоната. Това заяви пред Нова тв Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), който отговаря за икономиката в интерес на хората.

Инфлацията е основното нещо, което ни забавя по пътя към еврозоната, категоричен е Домбровскис.

Критерият инфлация подлежи на оценка от експертите на ЕК. Тази оценка показва, че критерият не може да бъде покрит, обясни той. Смята, че сред първите стъпки за овладяване на инфлацията е укротяването на енергийните цени. По думите му, това е проблем не само за България, но и за цяла Европа.


„На първо място, всички знаем, че глобалният икономически конфликт, руската агресия срещу Украйна доведе до нарастване на енергийните цени, особено в ЕС. Икономическите нарушения се усещат по-силно в Източна Европа. Инфлацията в България съществено надвишава критериите от Маастрихт, но пак е по-малка от централноевропейските страни като Полша, Унгария и Чехия. В Балтийските държави също този глобален икономически ефект задълбочава проблемите”, смята Домбровскис.

Той обясни, че България в никакъв случай не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа.

На второ място сред причините за отлагането на еврозоната Домбровскис поставя мерките за подпомагане на икономиката.

Фискалната политика трябва да е стабилна, затова мерките трябва да са временни и целенасочени, уточни той.

„Важна е паричната политика. По нея също се работи за намаляване на инфлацията. Това не трябва да опорочава другите елементи на фискалната политика. Затова мерките трябва да са временни или целенасочени”, заяви Домбровскис.

Запитан за четирите закона, които не бяха приети от 48-ото НС, Домбровскис обясни, че те се отнасят за периода след европейския валутен механизъм.

„Това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия”, каза Домбровскис.

Той коментира и страховете от приемането на еврото у нас.

Присъединяването към еврото определено носи сериозни ползи, включително по-голяма финансова стабилност, по-ниски трансакционни разходи и прозрачност за предприятията. Това са все ползи, които способстват за икономическото развитие на страната. Това сме го видели в страните с по-нисък БВП на глава от населението”, каза Домбровскис.

Според него, отлагането на членството не е притеснително.

„Наистина понякога европейският валутен механизъм се нарича „чакалня”. Както казах, важното е да не се отклоняваме от пътя заради това закъснение. Някои страни са чакали много по-дълго - като Латвия и Литва, например. Те бяха 8-9 години в тази чакалня. Мисля, че разумното време за изчакване на България ще бъде по-кратко”, каза Домбровскис.

Припомняме, че България трябваше да въведе еврото като официална валута от 1 януари 2024 г., но преди дни от министерството на финансите съобщиха, че тази дата се отлага, тъй като страната ни не е покрила част от критериите, основно заради високата инфлация.

В програмата на Валдис Домбровскис днес са предвидени срещи с президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и министри от кабинета.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg