10 000 евро за млекопроизводителите

511
10 000 евро за млекопроизводителите

Протестиращите животновъди ще получат държавна помощ под формата на субсидия, която да покрие част от направените от тях разходи за постигане на европейските стандарти за качествено мляко.

Субсидията ще бъде в размер на 10 000 евро за срок от пет години. Това каза днес зам.-директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Ализан Яхова. Тя уточни само, че на вчерашните разговори в Брюксел е постигната договореност тези 10 000 евро да бъдат изплатени на фермерите още първата година и подчерта, че експертите на фонда трябва да изработят до другата седмица критериите и методологията, по които фермерите ще подават заявления.

След като експертите са готови, предстои нова среща на техническите екипи на България и Европейската комисия за уточняване на цялата процедура за изплащане на държавната субсидия, каза Яхова. Тя не пожела да се ангажира със срокове, в които фермерите ще започнат да подават документи и ще тръгнат плащанията към тях.

Зам.-директорът на фонда обаче изтъкна, че подобна форма на държавна помощ ще се отпуска за пръв път в Европейския съюз и подчерта, че фермерите вече трябва да са покрили стандартите за качествено мляко. Няма да се отпускат средства, които да осигурят първоначални инвестиции за покриване на стандартите, подчерта Яхова.

Има доста нови случаи на установени нарушения в проекти, финансирани по програма САПАРД, каза заместник-директорът на фонд "Земеделие" и ръководител на агенция САПАРД Константин Паликарски. Той не пожела да се ангажира с точното число на проблемните проекти и наблегна на това, че одиторски фирми продължават проверката на всички сключени договори по програмата у нас.

Паликарски допълни, че продължават допълнителните проверки на проектите по четирите мерки на програмата, по които беше спряно финансирането. Той изрази надежда, че след приключване на допълнителните проверки до 2-3 седмици ще започнат плащанията по тях. Европейската комисия (ЕК) разреши тези плащания при условие, че проектите са изпълнени без нарушения.

Паликарски уточни, че 253 проекта по мярка 1 очакват възстановяването на плащанията, 34 са проектите по мярка 2, 260 - по мярка 3, и шест - по мярка 5. От своя страна, изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев обяви, че на проведените през последните 2 дни разговори с ЕК България е получила уверение, че при одобрение и от страна на националния координатор за изразходване на евросредствата може да очаква удължаване на срока за действие на програма САПАРД.

Атанас Кънчев подписа пред журналисти първия договор, спечелен по Националната програма за развитие на селските райони. Той съобщи, че днес ще бъдат подписани общо 194 договора на обща стойност над 140 млн. лв. Те са за две от мерките на програмата. Заместник-директорът на фонд "Земеделие" и ръководител на разплащателната агенция Емил Дърев подчерта, че от отваряне на програмата за развитие на селските региони през май тази година досега са получени 2431 проекта.

От разгледаните до този момент от оценителните комисии е отхвърлен само един проект заради грубо несъответствие с изискванията. Дърев изрази изненадата на работещите във фонд "Земеделие" от големия брой подадени проекти и от това, че те са много добре подготвени. Той заяви, че разплащателната агенция на фонда, която има изпитателен срок от ЕК, вече е изпълнила голяма част от препоръките и остават да бъдат изпълнени малка част от забележките. До края на годината се очаква пореден одит от ЕК за българската разплащателна агенция.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg