10 големи съоръжения на Тракия и Хемус ремонтирани през 2019 г.

662
10 големи съоръжения на Тракия и Хемус ремонтирани през 2019 г.

© АПИ

През 2019 г. са ремонтирани 10 големи съоръжения на автомагистралите „Тракия и „Хемус“. Това са 5 виадукта на АМ „Тракия“, 4 виадукта на АМ „Хемус“ и тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“, съобщават от пресцентъра на агенция Пътна инфраструктура.

Стойността на вложените средства от републиканския бюджет е близо 65.3 млн. лв. Съоръженията по автомагистралите се обновяват по график, след като са обследвани и приоритизирани в реда, по който трябва да бъдат ремонтирани, в зависимост от състоянието им.

Строителните дейности са наложителни и не търпят отлагане, защото гарантират сигурността и безопасността на шофьори и пътници.


През декември беше пуснато движението по изцяло обновеното платно за Варна на виадукта при 19-и км на АМ „Хемус“, при с. Потоп, и „Коренишки дол“ при 36-ти км на АМ „Хемус“, с което се улесни пътуването преди Коледа, когато много хора тръгват на път.

Потоп

Преди началото на активния летен сезон беше пуснат трафикът и по обновените платна за Варна на виадуктите при 37-и и 51-и км („Разлив“) на АМ „Хемус“ и по платната за Бургас на виадуктите при 13-и, 15-и и 20-и км на АМ „Тракия“. През есента бяха ремонтирани и платната за Бургас на съоръженията при 17-и и 18-и км на АМ „Тракия“.

 

Ремонтът на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ продължава и през следващата година. На съоръжението са направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които са предприети аварийно-възстановителни дейности. Предстои привеждането на съоръжението в съответствие с европейската директива 2004/54/ЕО за минималните изисквания за безопасност на тунелите на Трансевропейската пътна мрежа (TEN-T).

Коренишки дол

Предвижда се ремонтните дейности в тръбата за София на тунел „Витиня“ да приключат през 2020 г. Ремонтираната тръба ще е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент, с каквито разполага в момента тръбата за Варна.

Агенция „Пътна инфраструктура“ продължава обновяването на мостовите съоръжения по автомагистралите, които не са ремонтирани от построяването им преди повече от 30 години. Догодина се планира ремонт на платната за София на виадуктите при 13-и, 15-и, 17-и, 18-и и 20-и км на АМ „Тракия“, платната за София на виадукта при 19-и км, двата моста при 35-и км на АМ „Хемус“ и платната за Варна на мостовете при 33-и и 34-и км на „Хемус“.

Ще се ремонтират носещите колони на съоръженията при 19-и, 33-и, 34-и, 35-и, 36-и км („Коренишки дол“), двата моста при 37-и км на „Хемус“ и при 37-и км на АМ „Тракия“. Планира се ремонт и на съоръженията при пътните възли „Ботевград“ - при 47-и км, „Правец“ - при 52-и км, и „Джурово“ - при 67-и км на АМ „Хемус“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg