10 хиляди глоба за бариера пред плажа

1891
10 хиляди глоба за бариера пред плажа

© Pixabay

Солени глоби за всеки, който спира достъпа до морето, предвиждат промени в Закона за черноморското крайбрежие. Проектът, изготвен от министерството на туризма, е публикуван на сайта strategy.bg за обществено обсъждане.

До 10 000 имуществена глоба, или до 4 000 лв. парична, е санкцията за бариера пред плажа. При повторно нарушение максималните глоби нарастват с още по 2 000 лева.

Предвиждат се и глоби за поставяне на незаконни бараки или сергии върху неохраняемите пясъчни ивици и дюните. При първо нарушение наказанието е до 10 000 лв., а при второ скача до 50 000 лв., посочва вестник "Стандарт".

До 5 000 лв. глоба, или до 10 000 лв. имуществена санкция, застрашава концесионер, който не осигурява достатъчно място за собствени чадъри, хавлии и шезлонги, както е по закон.

При повторно нарушение глобата скача с хиляда лева. Освен това със закона ще се сложи и край на тези, които поставят неправомерно чадъри и шезлонги и ги продават или отдават за сметка на друга услуга, като кафе или консумация, става ясно от текстовете, публикувани на strategy.bg.

Проектът предвижда още плажовете да бъдат разделени на групи, от които ще зависи размерът на концесионното възнаграждение или наемът, който ще се плаща. Ивиците ще са четири основни групи според това дали са близо или са отдалечени от урбанизирани територии.

Една от категориите ще е за специализирани плажове, например еко. При разделянето ще се взема предвид географското положение, посещаемостта, екохарактеристиките, урбанизацията, близостта до туристически дестинации.

Ще има и подгрупи според легловата база, максималния брой плажни места, релефа на брега, вида на морското дъно, екохарактеристики, дали е изкуствен или естествено образуван. Групираните плажове ще са вписани в електронен регистър, а министърът на туризма ще може да променя статута им на всеки 3 години.

Това е вторият опит на ведомството да легитимира разделянето на плажовете в групи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg