10 пъти скачат глобите за укриване на заплати и осигуровки

860
10 пъти скачат глобите за укриване на заплати и осигуровки

Минималните прагове, на които работодателите ще осигуряват работниците си за пенсия догодина, ще бъдат увеличени с една четвърт. В момента от 2 милиона и 500 хиляди работещи, 1 милион се осигуряват на минимална работа заплата.

Ако държавата премахне минималните осигурителни прагове, заплатите на българина ще излязат на светло много по-бързо, коментират икономисти.

За всички е ясно, че работодателите масово лъжат държавата - осигуряват работниците на минимална заплата, а им плащат с пъти в повече. Като попитаме хората в един скъп търговски център на какво се осигуряват половината казват, че получават минимална заплата. Твърдят, че заработват пари колкото пенсионерите, а излизат от мола с пълни торби.

Според анализаторите в Института за пазарна икономика съществуването на минимални осигурителни прагове е порочно за държавата. Колкото и абсурдно да звучи, това насърчава работници и работодатели да крият доходи, осигуровки и данъци.

"Защото, като дойде моментът да се определя осигуровката и заплата, шефът се придържа към тези стойности, които държавата казва. Т.е. държавата сама казва докъде е нормално да се излъже в заплатата", коментира Петър Ганев.

Ако няма минимални осигурителни доходи работодателите ще поемат по-голям риск да не бъдат хванати и ще се замислят дали да плащат с пъти по-ниски осигуровки.

"Тоест, ако сега той дава 1000 лева истинска заплата, няма да каже, че ще плаща осигуровка за 5 лева доход. Това вече ще е нагла лъжа и ще бие на очи, ще го преследват медии, закон, обществото", допълни Петър Ганев.

До месеци глобата за укриване на истинска заплата и осигуровки ще скочи 10 пъти. От 1500 на 15 000 лева - и то за всеки един служител, на който заплатата е укрита.

Източник:бТВ


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg