10% по-висок бюджет за армията през 2011

632
10% по-висок бюджет за армията през 2011

Бюджетът на армията за 2011 година ще бъде с около 10% по-висок спрямо миналата година, но в сравнение с 2008 година той ще е с около 400 милиона лева по-малко, съобщи в Карлово министърът на отбраната Аню Ангелов.

До края на годината Министерството на отбраната очаква приходи в размер на 72 милиона лева, каза министърът.

Около 5 700 военнослужещи ще бъдат съкратени от състава на армията. От предвидените съкращения 10-12 на сто са незаети в момента щатни бройки. Ангелов каза още, че всички компенсации, предвидени за военните за особения характер на работата им, ще бъдат запазени и през следващата година.

Съставът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ще бъде увеличен с тридесет процента, съобщи министърът. Ще се формират маневрени батальонни бойни групи, военнослужещите ще се готвят по нова методика, която ще позволи да се подготвят в много по-кратки срокове и компактно да заминават на мисии. Аню Ангелов посочи, че промените са записани в Бялата книга за отбраната, която той е внесъл днес в Министерския съвет.

На въпрос за състоянието на вертолетите, които ползва българската армия, министър Ангелов отговори, че военното ведомство има намерение да продаде по шест вертолета Ми-17 и Ми-24 и със средствата да бъдат ремонтирани три хеликоптера Ми- 17. Така в армията ще има по шест вертолета Ми-17 и Ми-24.

В Карлово министърът на отбраната присъства на тържественото честване на 18-та година от сформирането на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Той връчи награди на военнослужещи за високи постижения в бойната подготовка.

На церемонията присъстваха още председателят на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Доброслав Димитров, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов и началникът на Сухопътните сили генерал-майор Стефан Василев.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg