10% ръст на туристите очакваме това лято

1382
10% ръст на туристите очакваме това лято

© Pixabay

Тази година очакваме около 10% ръст през лятото. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти. Относно сигнал за разравнени дюни в къмпинг Оазис, Ангелкова посочи, че до нея не е достигнала такава информация, но ще бъде направена проверка.

„Миналата седмица имаше проверка за подобен случай по данни на граждани на Слънчев бряг Юг и централен. Проверката показа, че става въпрос за диги, които са били изградени, за да се предпазва плажът и заведенията през зимата“, обясни тя. Ангелкова увери, че в активната плажна площ няма дюни на база на информацията, която имаме към момента и на база на специализираните карти.

Ще направим проверка за всеки един плаж така, че информацията да бъде публична, зарече се ресорният министър. По нейни думи, според регистрираните в бюрата по труда хора, които си търсят работа в сектор туризъм, имаме информация, че не достигат над 23 000.

„Това са регистрираните и със сигурност цифрата е много по-голяма. Това е един проблем и предизвикателство пред бранша предвид огромния ръст, който постигаме в последните години. Тази година очакваме също да имаме около 10% ръст през лятото. Ще бъде създадена работна група или звено, за да може да бъде много по-лесно издаването на визи и еднократни разрешения за работа, съгласно Закона за трудовата миграция. Предстои да се направи този механизъм до края на седмицата. Това е трябвало да бъде направено през изминалите 5-6 месеца, но тези стъпки не са били предприети“, поясни Николина Ангелкова.

Други мерки са създаването на квалификационен и преквалификационен център към Министерство на туризма, по примера на Португалия и Франция, съобщава БГНЕС. „За следващия летен сезон този център, ако се подкрепи, ще засегне нискоквалифицираните кадри, като камериерки, сервитьори, бармани, рецепционисти. Средно между 1000 и 3000 души ще може да обхване механизмът, като зависи много от интереса към него. Това е една идея, която лансирахме в края на мандата на кабинета Борисов 2. Сега е много важно да обсъдим всичко това с бранша и да създадем работещ механизъм за тези кадри“, каза министърът на туризма.

Ангелкова подчерта, че 2016 г. е била изключително успешна по цялото Черноморие и всяка една от общините е отчела голям ръст. „Нормално е Слънчев бряг и Златни пясъци, като национални курорти и лицата на българския туризъм, да отчитат много по-големи ръстове и запълняемост на легловата база, отколкото други общини“, посочи Ангелкова.

Николина Ангелкова съобщи, че ще предложи на бранша да се създаде Съвет по маркетинг и реклама към министъра на туризма и Съвет по законодателството към министъра, за да може да работят ежедневно, да обсъждат всички гледни точки и всички нормативни документи да бъдат максимално съгласувани с бранша.

От друга страна, тя посочи, че към този момент неохраняемите плажове, съгласно заповед на министъра на туризма, издадена до 31 март 2017 г., са 103 и още 3, които са за природосъобразен туризъм и по закон няма как да се отдават на концесия.

„Притесняваме ме фактът, че не са предприети своевременни действия по отношение на някои от плажовете, които са с приключили съдебни процедури в полза на Министерството на туризма. Ще се постарая максимално бързо същите да бъдат придвижени, за да имат осигурени стопани. Става дума за Поморие-централен, Бургас-Север, Обзор“, обясни Ангелкова.

Тя поясни, че там, където може, ще се обявят процедури за отдаване под наем на плажове, към които има интерес по Северното Черноморие. „Ще се постараем да намалим бройката от 103 неохраняеми плажове поне на 90. По закон областният управител трябва да каже кои плажове са най-посещавани и следва да са охраняеми задължително“, заяви ресорният министър.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...