100 години независимост

532
100 години независимост

Днес страната ни празнува 100 години от обявяването на Независимостта. Тя е провъзгласена с Манифест на княз Фердинанд на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Така България става царство и пълноправен участник в международните отношения, а князът приема титлата цар.

Празникът ще бъде честван в цялата страна. В Националната програма за отбелязване на годишнината, приета от Министерски съвет, са планирани множество културни събития. По повод 100 години от Независимостта БНБ пусна и юбилейна монета.

Какво е изражението на всичко това в цифри?

Министерският съвет отпусна 7.5 млн. лв. за отбелязване на кръглата годишнина. Точното разпределение на средствата беше публикувано в „Държавен вестник“.

Най-голямото перо от 2 млн. лева е предназначено за популяризиране на честванията в световните медии. Над 1.9 млн. лв. от държавния бюджет са за медийно отразяване на тържествата, които ще се проведат в старопрестолния Велико Търново. Те са предвидени за излъчване на телевизионна, радио и интернет реклама.

За изработването на рекламите пък са отпуснати 100 000 лв. Също толкова са предназначени за подготвянето на рекламни банери и материали за брандиране на основните събития на кампанията. 527 хил. отиват за тениски, шапки, знамена и брошури. Други 300 хил. лв. са за организиране и провеждане на събития, които са извън планираните.

Български фолклорни състави ще изнесат концерт в Брюксел, за който правителството е отпуснало 170 хил. лв.

"Съвременният прочит на независимостта" е дискусия на открито, в която ще участват президентът Първанов, премиерът Станишев, както и историци и общественици. Тя струва 150 хил. лв.

Едно от скъпите събития ще е в столицата. Концертът с фойерверки гълта 1 млн. лв.

Някои от министерствата също получават суми по повод празника. Министерство на културата взима 529 хил. лв., а Външно министерство - 636 630 лв., разпределени в посолствата ни по света за дипломатически коктейли. Министерство на образованието и науката получава 217 хил. лв. , Народното събрание - 15 хил. лв., Националното сдружение на общините - 12 хил. лв., а всички областни градове - 240 хил. лв.

Най-важните събития ще се проведат във Велико Търново. За целта градът взима 550 хил. лв. Останалите общини си разделят над милион.

За това как българите ще отбележат празника в условията на глобална финансова криза все още няма данни. Заради нарастващите цени на бензина на аналогичния празник в Щатите американците си останаха у дома и сведоха разходите си до минимум. Направили ли са го българите ще познаем по задръстването тази вечер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg