10,3 млрд. лв. - новият таван на държавния дълг

917
10,3 млрд. лв. - новият таван на държавния дълг

© parliament.bg

Бюджетната комисия одобри предложението на управляващите в проекта на актуализацията на бюджета за тази година да се предвиди увеличаване на максималния размер на новия държавен дълг от 7,3 млрд. лв. на 10,3 млрд. лв. Гласувахме за увеличаване на тавана на дълга, за да има в държавата ликвидност при кризите, независимо кой ще управлява, заяви Йордан Цонев – ДПС.

Преди това от бюджетната комисия приеха средствата от увеличението на приходите от ДДС да са предвидени за допълнителните предложения за финансова подкрепа за Богословския факултет и Зографския манастир, за сценичните изкуства, за ДАНС,  частично и за две болници, като за тях средствата ще се допълват и от парите за ваксините.

Създадена бе и нова област "Регионална политика" за капиталови разходи на общините чрез увеличаване на целевата субсидия за капиталови разходи, разпределена по общини, субсидия за 2022 г., във връзка с предложението за 100 милиона лева допълнително за общините. Прието бе и предложението за 30,3 млн. лева за увеличаване на трудовото възнаграждение на служителите в делегираните от държавата дейности, общинската администрация чрез увеличение на стандартите за финансиране.

Не бе прието предложението за средства за увеличение на заплатите на администрацията на Народното събрание.

По предложение на социалния министър в оставка Георги Гьоков комисията прие в преходните и заключителните разпоредби на проекта на актуализация на бюджета за тази година да се запише, че в рамките на бюджета на ДОО за тази година средства за персонал на НЗОК могат да се увеличат до 5,5 млн. лева. Министърът обясни, че става дума за максимум десет на сто увеличение на заплатите в НЗОК. Предложението бе припознато от депутат.

Fitch Ratings потвърди ‘BBB’ рейтинга на България с положителна перспективаРейтингът на България е подкрепен от нейната силна външна и фискална позиция, спрямо държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет.

Комисията одобри 150 млн. евро за нови заемни споразумения за инвестиции на „Булгартрансгаз“ от 382 млн. евро по три проекта (разширение на капацитета на ПГХ „Чирен“ – 207 586 411 евро, междусистемна газова връзка България – Сърбия - 49 071 661 евро и 125 334 000 евро за задължения на дружеството във връзка с Законодателно предложение на ЕК за изменение на регламент относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ. Бяха одобрени и 150 млн. евро по нови заемни споразумения за инвестиции на „Булгаргаз“.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова и настоящ депутат от ПГ на "ГЕРБ-СДС" се опасява, че парите за „Булгаргаз“ всъщност ще се използват, за да може общественият доставчик да заплати еднократно авансово сумата за доставка на природен газ, пише БТА.

Румен Гечев от ПГ на "БСП за България" попита колко този средства ще отидат за гаранции по инвестиционни проекти и колко за предплащания на доставки на природен газ.

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев отговори, че "Булгаргаз" трябва да заплати доставките на втечнен газ авансово. Другото, което трябва да се отчете, е, че "Топлофикация-София" продължава да не плаща редовно на "Булгаргаз".

Заместник-министърът на енергетиката в оставка Пламен Данаилов допълни, че задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" за доставки на природен газ създават голям ликвиден проблем за обществения доставчик на "синьо гориво".

В крайна сметка се прие редакционното предложението на Румен Гечев от "БСП за България" и на председателя на комисия Любомир Каримански парите за да бъдат за нови заемни споразумения за плащания на "Булгаргаз" и нови заемни споразумения за инвестиции на "Булгартрансгаз".


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg