11 фирми отиват на прокурор за забавени заплати

1024
11 фирми отиват на прокурор за забавени заплати

Главната инспекция по труда (ГИТ) ще даде на прокурор 11 фирми за системно забавяне на заплатите, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.Инспекцията ще сезира прокуратурата на основание чл. 407 на Кодекса на труда, поясни той.

Преди около три седмици седмици социалният министър обяви, че 72 предприятия дължат 19 млн. лв. заплати на работниците си. Сред тях най-некоректните платци бяха посочени "Автомагистрали Черно море - Шумен", ВМЗ - Сопот, бирената фабрика "Леденика" и др. Определен беше срок за издължаване до края на януари.

16 от тези 72 фирми са изплатили в пълен размер дължимите заплати на работниците и служителите, а 45 работодатели са извършили частично изплащане, стана ясно днес.

11-те фирми, които ще бъдат дадени на прокурор, дължат заплатите за повече от три месеца. Това са "Дейтрон" ООД, "Курортно строителство" ООД и "Интернешънъл паур секюрити" ООД в област Варна, в област Кърджали нарушителят е "Булгатекс" ООД-Ардино, в Монтана - "Армилес-2004 ООД-Берковица, в Пазарджик - "Сокола" АД - Пещера, в Плевен - "Автобусни превози" АД. Нарушителите на трудовото законодателство в област Пловдив са "Ален Мак" АД, "Мостстрой" АД, в област Русе - "Прециз Интер Холдинг" АД и в София - "Мостстрой София" АД.

Общата сума на вече изплатените трудови възнаграждения е 8.699 млн. лв., което е близо половината от тези 19 млн., каза министър Младенов и допълни, че вече има ефект от гласността.

Той ще дава информация всеки месец как се изплащат работните заплати.

От август 2009 г. до края на миналата година са установени над 3640 случая на работници и служители без трудови договори, като санкцията на конкретен случай е до 15 хиляди лева, каза още Младенов. Само този месец има 460 случая на работещи без трудови договори.

На магистрала "Тракия" са установени 13 работници без трудови договори в три подизпълнителки фирми, като десет от случаите са в една от фирмите, уточни министърът.

Миналата година Младенов предложи да бъдат санкционирани жестоко работодатели, които укриват осигуровки, а не тези, които забавят плащането им.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg