1.235 млн. лв. са загубите за едно денонощие от износа на електроенергия от ефективната едноседмична стачка в Мини "Марица изток" за ТЕЦ "Марица изток 2", съобщиха от централата за БНР.

Същевременно няма информация за пълния размер на щетите на дружеството от протестните действия на миньорите. Поводът е изясняването на загубите от стачката и пряката им връзка с исканото увеличение на цената на електроенергията от 1 юли тази година.

На въпроса дали Осми блок на централата не бе изключен заради авария, предизвикана от горенето на пернишки въглища по време на стачката, от ТЕЦ "Марица изток 2" отговорят, че мощността е била изключена, заради планово - предупредителен ремонт по разрешена заявка от "Електроенергийния системен оператор".

Ръководството заявява, че в споразумението за доставка на въглища от "Мини Марица изток" има клаузи за неустойки, но те са непреложими при тази стачка, заради наличието на форсмажорно събитие и затова въгледобивното дружество е освободено от отговорност по договора си.