13 проекта са получени от конкретните бенефициенти по ОПАК

395

Тринайсет са проектните предложения, подадени до управляващия орган на оперативната програма "Административен капацитет" (ОПАК) от конкретни бенефициенти на програмата по обявените осем процедури за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Това съобщиха днес от пресцентъра на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). От там припомнят, че срокът за подаване на предложенията е изтекъл на 23 ноември (петък) в 17.30 часа.

От МДААР посочват, че процедури са били обявени по следните подприоритети на ОПАК: (1.1.) "Ефективна структура на държавната администрация", (1.2.) "Прозрачна и почтена държавна администрация", (1.3.) "Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики"; (2.1.) "Модерно управление на човешките ресурси в държавната администрация"(2.2.) "Компетентна и ефективна държавна администрация",(2.4.) "Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси"; (3.1.) "Подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление", (3.3.) "Подобряване на обслужването от страна на органите на съдебната власт чрез развитие на информационните технологии".

При процедурата за директно предоставяне проекти могат да подават само конкретни бенефициенти по съответните подприоритети, които са изрично посочени в самата ОПАК като получатели на помощта, обясняват от МДААР.

По обявените процедури това са: Министерският съвет, Министерството на държавната администрация и административната реформа, Министерството на правосъдието, Агенцията по вписванията, Институтът по публична администрация и европейска интеграция, Националният институт на правосъдието, Институтът по психология - МВР, Българската академия на науките, Центърът за преводи и редакции, Омбудсманът, Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Прокуратурата на Република България и Националната следствена служба.

Общият бюджет по тези процедури е 36 500 000 лева. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 1 000 000 лева. Не се изисква съфинансиране от бенефициентите, посочват от МДААР.

За всяка отделна процедура ще бъде сформирана оценителна комисия, която ще разгледа и оцени получените проектни предложения. Както и при откритите процедури, при тези, насочените към конкретните бенефициенти, оценяването на проектите следва строго определени правила, публикувани на сайта на ОПАК (www.opac.government.bg), отбелязват от МДААР.

Комисията заседава и взима решения в пълния си състав, а оценката на всяко проектно предложение минава през три етапа: оценка на административното съответствие, оценка на допустимостта и оценка на качеството (техническа и финансова).

Проектите, които успешно преминат и трите етапа на оценяване, получават безвъзмездна финансова помощ по ОПАК.

След приключване на процедурата по оценяване в сайта на ОП "Административен капацитет" ще бъде публикувана информация за всички одобрени проекти, информират от МДААР.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg