130 млн. евро достигат германските инвестиции у нас през 2017 г.

1027
130 млн. евро достигат германските инвестиции у нас през 2017 г.

© МИ

През 2017 г. германските инвестиции в България са в размер на 130 млн. евро.

Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара, съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.

„Отбелязахме рекорден стокообмен през миналата година, който възлиза на 7.295 млрд. евро и ръст от 10%. Сигурен съм обаче, че можем да постигнем и още по-добри резултати“, заяви министър Караниколов.

По време на срещата с представителите на немските компании в България бяха обсъдени въпроси, свързани с административната тежест, недостига на кадри за бизнеса, както и предизвикателствата пред индустрията с навлизането на цифровата трансформация, т.нар Индустрия 4.0.

Министър Караниколов посочи, че усилията на цялото правителство са насочени към намаляване на регулаторните режими за бизнеса, чрез свеждането им до минимално изискуемите от европейското законодателство.

От Германо-българската индустриално-търговска камара изтъкнаха, че за първа година в ежегодната анкета, която провеждат за бизнес климата в страната ни, проблемът с кадрите е посочен на първо място.

Икономическият министър подчерта, че по темата се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за внос на кадри от държави, където има големи български общности в чужбина  и даде за пример междуправителствените спогодби с Армения, Украйна и Молдова.

За 10 г. стокообменът между България и Катар е нараснал 4 пътиДелегация от близо 40 катарски компании е на посещение у нас

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти.

„Обмисляме в индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование спрямо нуждите на бизнеса“, допълни той.

Представителите на германския бизнес у нас подчертаха добрия диалог с правителството, както и бързите решения на проблемите, с които се сблъскват инвеститорите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg