1308 сигнала за сивия бизнес подадени за 4 месеца

770
1308 сигнала за сивия бизнес подадени за 4 месеца

163 сигнала срещу сивата икономика бяха подадени в приемните дни по браншове на Националния център „Икономика на светло" през последните четири месеца, и още 1145 случая бяха разисквани в 9-те регионални офиса, изпълняващи европейския проект за „Ограничаване и превенция на неформалната икономика" през 2009-2013. Той се осъществява от Асоциацията на индустриалния капитал в България по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси".

Горещата телефонна линия 0800 123 58 продължава да действа като част от проекта и приема още данни за нередности, корупционни схеми и ощетяване на гражданите. Експерти от браншовите организации на Асоциацията дежурят в приемни дни всеки месец в Националния център „Икономика на светло" в столицата на ул. „Тракия" № 15. В цялата страна продължават да се предоставят консултации за превенция на неформалната икономика в офисите в Бургас, Варна, Велико Търново, град Гоце Делчев, Кюстендил, Лом, Монтана, Пловдив и Стара Загора.

Най-често гражданите повдигат въпроси за нарушения на трудовото законодателство, за укриване на данъци, за условията на труд и за етични аспекти в отношенията с работодателите. От сферата на леката промишленост досега са постъпили 24 такива сигнала, 19 - за предприятия от електротехниката, 18 - от машиностроенето, 17 - от пощите, 15 - свързани с информационните технологии, 14 - от небанковите финансови услуги и т. н. По териториален признак най-много случаи са изнесени в Североизточния регион - общо 226, други 204 - в Южния централен и 203 - от градовете Лом и Монтана в Северозападния регион, обявен за най-бедния в Европейския съюз.

През тази година експертите ще търсят и съдействието на медиите и разследващата журналистика, за да осветляват заедно порочните практики, укриването на доходи и данъци, нарушенията при възлагане на обществени поръчки и на трудовите права на хората.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg