През второто тримесечие на 2012 г. БВП възлиза на 19.007 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 9.718 млрд., като на човек от населението се падат 1 330 евро, става ясно от данни на НСИ.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 0.5% на БВП през второто тримесечие на 2012 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и с 0.3% спрямо първото тримесечие на 2012 г.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2012 г. възлиза на 16.408 млн. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 0.5 процентни пункта и достига 5.4%.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.5 процентни пункта и достига 33.4%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, запазва дела си от 61.2%, както и през съответния период на предходната година.

Тримесечни изменения

През второто тримесечие на 2012 г. БВП нараства с 0.3% спрямо първото тримесечие на 2012 г. докато брутната добавена стойност в икономиката се увеличава с 0.6%.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2012 г. крайното потребление бележи ръст от 2.4% спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал нараства с 1.5%. Същевременно износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 3.4 и 7.6%.

Годишни изменения

БВП нараства с 0.5% през второто тримесечие на 2012 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност намалява с 0.3%.

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в: аграрния сектор - с 9.6%, в промишлеността - с 1.3%, в търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството - с 0.9%, във финансовия сектор - с 3.2%, в професионалните дейности и научните изследвания - с 13.3%, в операциите с недвижими имоти - с 2.0%.

Строителството запазва равнището си спрямо съответното тримесечие на предходната година. Създаването и разпространението на информация, държавното управление, образованието, хуманното здравеопазване, социалната работа и другите услуги имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има индивидуалното потребление с 2.9%.

Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1.0%. Вносът на стоки и услуги отбелязва ръст от 8.6% спрямо съответното тримесечие на предходната година, а износът нараства с 3.9%.