134 общини кандидатстват по програма с финанансова рамка от 74 млн. лв.

475
134 общини кандидатстват по програма с финанансова рамка от 74 млн. лв.

121 проекта от 134 общини са подадени по приключилата тази седмица първа процедура по Оперативна програма „Околна среда” за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата на питейни и отпадъчни води.

От някои общини са подадени по няколко проекта. С най-много кандидатства община Марица - 8 проекта. В деня преди затварянето на процедурата са подадени 163 проекта. Общата финансова рамка на процедурата е 74.03 млн. лв. За това съобщава eurofunds.bg.

Проектите ще бъдат разгледани от оценителна комисия. Тя ще определи тези, които отговарят на всички критерии, за да бъдат финансирани. Впоследствие проектите ще бъдат разгледани от междуведомствения Комитет за избор и координация на проекти по ОП „Околна среда”. Целта на това е да се провери дали някой проект или дейност по него не се финансират по повече от една програма.

Целта на техническата помощ (първа процедура) е да се разработят реални инвестиционни проекти, чрез които да се кандидатства по процедура за инфраструктурни проекти в сектор „води”, по която ще се получат пари за изграждане на пречиствателни станции, канализации и водопроводи.

В момента по ОП „Околна среда” има още две процедури. По едната се набират инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води. По нея ще бъдат разпределени 723.89 млн. лв.

Третата процедура е „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за подобряване на управлението на отпадъците”. Предвидените средства по нея са 41.34 млн. лв. Крайният срок за участие по втората е 30 май, а по третата – 6 юни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg