136 лева става минималната пенсията от догодина

892
136 лева става минималната пенсията от догодина

Минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за 2010 г. да бъде 136.08 лева, реши парламентът като прие на второ четене текстове от проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Депутатите отхвърлиха предложението на Емилия Масларова и Драгомир Стойнев от левицата за увеличение на минималната пенсия през второто полугодие по т.нар. "швейцарско правило" съгласно чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване.

Според този текст пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на НОИ с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Социалният министър Тотю Младенов заяви, че добавките за старост на пенсионерите над 75 години и т.нар. "вдовишки" добавки ще се увеличат от 1 юли 2010 г. Актуализация ще има и на всички пенсии, съобразно приходите в бюджета. По думите му може да се окаже, че увеличението на пенсиите за осигурителен стаж и възраст ще бъде по-голямо, ако не се прилага този текст от КСО.

Масларова посочи, че увеличението по т.нар. "швейцарско правило" е по-справедливо, тъй като се отчита динамиката на осигурителния доход и инфлацията. В отговор Лъчезар Иванов от ГЕРБ призова опозицията да остави управляващите да "съберат" държавата след предишното управление и да покажат какво могат.

Пенсионерите, навършили 75-годишна възраст с пенсия до 150 лв. ще получават от 1 юли догодина добавка към нея от 50 лв., решиха депутатите. Добавката за старост при пенсиите от 150.01 до 200 лв. ще бъде 40 лв, от 200.01 лв до 250 лв. - 30 лева, а от 250.01 до 300 лева - 20 лв.

Отхвърлено бе предложението на Хасан Адемов този размер на добавките да влезе в сила от началото на следващата година. През 2010 г. дневният минимален размер на обезщетението за безработица остава 6 лева, а максималният - 12 лева.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg