140 км/час- разрешена скорост по магистралите, 120- по скоростните пътища

3173
140 км/час- разрешена скорост по магистралите, 120- по скоростните пътища

Правителството предлага промени в Закона за пътищата, с които максимално допустимата скорост за движение на леките автомобили по магистралите се вдига на 140 км/ч, а по скоростните пътища става 120 км/ч.Това съобщиха от правителствената информационна служба.

За да бъде определен като скоростен, пътят трябва да отговаря на седем условия:

- да има самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко платно е с най-малко две ленти за движение;

- пресичането с други пътища, улици, железопътни и трамвайни линии да е само на различни нива (чрез надлез или подлез);

- вливането и отливането на движението да се осъществява само от пътни възли на различни нива;

- връзките към прилежащи територии да са чрез локално платно, отделено от директно трасе с разделителна ивица с ширина не по-малко от 2 м;

- да имат предпазна телена ограда; - да имат площадки за принудително спиране;

- да имат площадки за отдих.

Край автомагистрали и скоростни пътища няма да се изграждат рекламни съоръжения. За шосетата от първи, втори и трети клас, както и останалите, които не са включени в досега изброените, пък се забранява изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения на разстояние по-малко от 8 м.

Край автомагистрали и скоростни пътища се разрешава изграждането и експлоатацията само на търговски крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях. Забранява се изграждането на такива обекти на по-малко от 3 км преди и след пътните възли.

По тези пътища се забранява спирането на коли освен на обозначените за това места. Забранени са и маневрите: водачът няма да може да прави обратен завой, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната. Последните две правила са валидни, когато движението се осъществява по скоростен път.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

TIHOMIR
# 0
20:12 | 11 December 2014
po golqma glust ne bqh 4el skoro hahaahahahahahaha
BOBI
# 1
13:01 | 29 January 2012
BRAVO
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg