15 пъти по-бедни сме от гражданите на Люксембург

1661
15 пъти по-бедни сме от гражданите на Люксембург

България е на последно място в ЕС по минимална работна заплата през юли - 123 евро, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. На първо място е Люксембург с 1758 евро.

По този показател Евростат разделя държавите членки на ЕС, към които добавя Турция, Хърватия и САЩ, на три групи.

 Първата група включва 11 страни с най-ниска минимална заплата между 100 евро и 400 евро на месец - България, Румъния, Литва, Естония, Латвия, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Турция и Хърватия.


Във втората група влизат пет държави членки - Португалия, Малта, Словения, Испания и Гърция, както и САЩ със средно ниво на минималната работна заплата от малко над 550 евро до малко под 900 евро на месец.

Третата група включва шест държави членки (Великобритания, Франция, Холандия, Белгия, Ирландия и Люксембург), в които минималната заплата е над 1000 евро на месец.

България ще продължи да бъде последна и след като от 1 септември минималната работна заплата стане 130 евро.

Положението обаче се променя, ако се вземе предвид средната работна заплата. Според данните на Евростат минималната работна заплата в страната ни е 36.8% от средната и по този показател България изпреварва пет страни от ЕС, в които това съотношение е по-лошо.

 В Румъния например минималната заплата е 33.3% от средната, а в САЩ - 32.1%.

Източник:БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

exatoh
# 0
21:08 | 26 August 2011
"Положението обаче се променя, ако се вземе предвид средната работна заплата. Според данните на Евростат минималната работна заплата в страната ни е 36.8% от средната и по този показател България изпреварва пет страни от ЕС, в които това съотношение е по-лошо. В Румъния например минималната заплата е 33.3% от средната, а в САЩ - 32.1%. " Нека перифразирам - не стига че сме с най-ниска мин. заплата ами и разликата между минимална и средна раб. заплата в България е най-малка! сега как звучи? утешително нали?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg